• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

  Tutoriale

  Pentru a nu va stresa suplimentar cautand pe blog sau altundeva explicatii la cum se dezleaga unele jocuri rebusiste de pe aici, gen criptograme, monoverbe sau mai nou moverbe epentetice, m-am gandit sa infintez pagina asta cu tutoriale. Asa ca fiti atenti la explicatii, iar apoi, totul va fi mult mai clar si relativ usor de dezlegat.  Şaradă

  Într-o şaradă fiecare vers defineşte un cuvănt. Prin alăturarea cuvintelor din primele versuri, reiese soluţia ascunsă din ultimul vers.

  3 + 4 = 7

  Bradul, pinul, şi chiar molidul are
  De la izvor şi până la vărsare
  Între două persoane, o luptă mare.

  Răspuns: CON + CURS = CONCURS.  Antirebo

  Antirebo consta in interpretarea unei imagini, scazand un cuvant din altul, rezultatul fiind un cuvant de sine statator si in concordanta cu tema data. Cheia ne arata numarul de litere din fiecare cuvant in parte. Exemplu:

  Tema: Loc special de unde se poate pazi un obiect
  Cheia: 6 – 2 = 4  Dupa cum vedem in imagine avem un POSTAS (6 litere) care tina in mana un AS (2 litere). Prin urmare, POSTASAS = POST (4 litere), fiind si solutia enigmei.  Criptograme

  La fiecare criptograma veti avea o tema, in functie de care va trebui sa dati raspunsul. Suplimentar, veti avea si o cheie ce va reprezenta numarul de cuvinte cat si numarul de litere din fiecare cuvant ce compune dezlegarea. Dar sa vedem un exemplu:

  Tema: Binecuvantare la plaja
  Cheia: 5, 2, 4


  Dupa cum vedeti cheia este formata din trei numere, ceea ce inseamna ca rezolvarea va fi formata din trei cuvinte continand 5, 2 si respectiv 4 litere.
  Uitandu-ne la imagine vedem litera S care contine litera O, un M la puterea A si o litera R. Rezolvarea criptogramei este: S O are, la M A, R e, adica SOARE LA MARE.
  Asta nu inseamna ca toate criptogramele se rezolva in modul acesta. Vor fi interpretari diferite, gen:
  S O are mai poate fi si: in S O, sau O in S, sau S cu O, sau cu O S;
  La M A mai poate fi si M la A.
  R e mai poate fi si: R este, sau e R.


  Monoverbe

  Se rezolva asemanator ca si criptogramele, diferentele fiind ca acestea sunt formate dintr-un singur cuvant, dupa cum si titlul spune, iar cheia este formata din doua numere, primul reprezentand din cate parti este formata dezlegarea iar al doilea numar reprezinta numarul de litere din aceasta. Dar sa vedem mai exact:

  Tema: Bun de agatat
  Cheia: 4, 6


  Dupa cum vedem, avem o litera R ce contine o alta litera I. Rezovarea va fi: cu I e R, adica CUIER. Dupa cum vedeti rezultatul este compus din patru parti.  Monoverbe epentetice

  Conform dex-ului, epentetic se refera la introducerea unui sunet nou intr-un cuvant.
  Si aici avem o tema si o cheie. Cheia ne spune din cate cuvinte este formata dezlegarea cat si modul in care sunt aranjate literele fiecarui cuvant. De obicei veti avea un cuvant intr-un alt cuvant ce formeaza un alt cuvant de sine statator. Dar sa vedem mai exact:

  Tema: A-si insusi o parere
  Cheia: XOOOXX


  Dupa cum vedem in imagine avem o ATA si un DOP. Daca presupunem ca X-urile se refera la literele ce formeaza cuvantul ATA si O-urile la cele care formeaza cuvantul DOP vom avea A DOP TA, adica ADOPTA.

  Va multumesc pentru atentie si va doresc mult succes in dezlegarea viitoarelor enigme rebusistice.

   
  Page Rank
  contoare