Istoria numerelor partea 1
Cum a inceput totul?
Numerele sunt peste tot in jurul nostru si ne guverneaza lumea in care traim. Fara ele n-am putea sti ce ora este sau ce data este si n-am putea inventa atatea lucruri uimitoare.
Numerele au o istorie fascinanta, si ne-a luat mult timp sa descoperim sistemul simplu pe care il folosim acum.
Cand primii oameni au inceput sa numere, mai mult ca sigur ca s-au folosit de degetele de la maini. Avand in vedere ca avem zece degete la maini, era normal sa numaram in zeci, astfel luand nastere prezentul sistem zecimal. Degetele le-au dat oamenilor o metoda la indemana de a numara, inca dinainte de a exista cuvinte pentru numere. Atingand degetele in timp ce numaram ne ajuta sa tinem evidenta, si tinandu-le ridicate, putem comunica numere fara a fi nevoie de cuvinte. Legatura dintre degete si numere este foarte veche. Chiar si astazi folosim cuvantul latin pentru deget-digit pentru a exprima numere.
Nu exista nici o explicatie matematica de ce folosim un sistem zecimal, este doar un accident al naturii. Probabil daca am fi avut doar 8 degete la maini, acum am fi numarat in baza 8.
Inainte de a inventa agricultura, oamenii nu prea aveau nevoie de numarat, traind din vanat. Ei strangeau doar atat cat le era necesar, ramanadu-le foarte putin pentru a face schimb. Si in prezent exista diferite triburi ce traiesc doar din vanat si nu stiu sa numere. Tribul Piranhã din padurea tropicala Amazon, de exemplu, numara doar pana la doi, numerele mai mari decat acesta sunt reprezentate prin cuvantul „multe”. In Tanzania, tribul Hadza numara pana la trei, si ambele triburi se descurca bine fara numere, aparent neavand nevoie de acestea.
Dar daca oamenii se descurcau destul de bine si fara numere, de ce a luat nastere numaratul? Se pare ca principalul motiv a fost acela de a opri inselaciunea. Imaginati-va ca ati prins 10 pesti si rugati un prieten sa-i duca acasa pentru voi. Daca nu stiti sa numarati, prietenul ar putea fura din pesti si voi n-ati afla niciodata.
Stiati ca puteti numara pe parti ale corpului vostru?
Triburile din Papua New Guinea au cel putin 900 de diferite sisteme de numarat. Multe triburi se folosesc de degetele de la picioare pentru a numara mai sus de zece, folosind astfel un sistem in baza 20. Exprimarea lor pentru cuvantul zece este „doua maini”. Pentru 15 este „doua maini si un picior”, iar pentru 20 este „un om”. Unele triburi din Papua New Guinea, incep numaratoarea de la degetul mic, pana la mana, apoi la brat, corp, cap, si apoi la cealalta mana ca in figura alaturata. Tribul Fairwol numara 27 de parti ale corpului si se folosesc de cuvintele descriptive acestor parti pentru a se referi la numere. De exemplu, pentru numarul 14 cuvantul este „nas”. Pentru numere mai mari de 27, ei adauga la numarat „un om”. Asa ca 40 va fi „un om si ochiul drept”. Destul de interesant, nu?
Babilonieni, ce au trait in Irak acum 6000 de ani, numarau in baza 60. Ei au dat anului 360 de zile (6 x 60), si tot ei au inventat minutele si secundele. Iata cum numarau ei: se foloseau de mana stanga pentru a numara pana la 12, impartind fiecare deget exceptand degetul mare in 3 segmente.Apoi se foloseau de mana dreapta pentru a numara pana la 60, atribuind fiecarui deget cate 12.
Va las in finalul acestei parti cu un mod de a invata inmultirea cu 9, folosindu-va de degete. Tineti palmele deschise in fata voastra si numarati degetele de 1 la 10 de la stanga la dreapta. Pentru a inmulti orice numar de 1 la 9, cu 9, indoiti degetul reprezentand numarul pe care il inmultiti, si apoi numarati degetele pana la cel indoit, si degetele dupa degetul indoit. De exemplu pentru 7 x 9, indoiti al saptelea deget. Aveti sase degete inainte de cel indoit, si trei dupa el. Deci 63.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Excelent articol, felicitări! Foarte interesant!
RăspundețiȘtergereFantezia asta cu inmultitul pe degete, cu 9, o stiam. Intotdeauna mi-a parut rau ca n-a mers si cu alte numere.
RăspundețiȘtergereAm uitat sa apreciez articolul, care este excelent.
RăspundețiȘtergereFelicitari!
Multumesc pentru aprecieri.
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru articol! Foarte interesant! Probabil ca ar fi trebuit sa stiu macar de babilonieni, dar, spre rusinea mea, habar n-aveam. In fiecare zi invat ceva nou. :)
RăspundețiȘtergereFoarte interesant multumesc pentru referat m-a ajutat foarte mult.:D
RăspundețiȘtergereMa bucur ca am putut fi de ajutor Ioana :)
RăspundețiȘtergere