Pages - Menu

21 mar. 2011

Mitul viermelui din sticla de Tequila

Este o neintelegere comuna in faptul ca sticlele de tequila contin viermi. De fapt, acest lucru este interzis de lege. Doar in unele sticle de mezcal se pot gasi larve ale fluturelui Hipopta Agavis, gusano, cum sunt denumite acolo.

Tequila este de fapt un tip de mezcal. Tequila se poate face doar din agavele albastre, planta inrudita cu familia crinului, pe cand mezcalul se poate face din agave espadin sau din alte specii salbatice. Tequila este distilata de doua ori, pe cand mezcalul doar o data. Deci daramam alta supozitie conform caruia tequila ar fi fost produsa din cactus.

Acest vierme provenit de la fluturele Hipopta Agavis traieste in tulpina plantelor agave, planta folosita pentru a produce mezcal. Viermii de culoare rosiatica sunt rari, asa ca mai des sunt folositi cei albiciosi, ce pot fi gasiti in frunzele acestei plante.

Practica introduceri acestor viermi in sticlele de mezcal este destul de noua, de prin anul 1940, cand mexicanul Jacobo Lozano Paez a descoperit ca viermele schimba gustul si culoarea bauturii. Atunci el s-a decis sa includa viermele mai mult ca o smecherie de marketing pentru a atrage mai multa atentie asupra bauturii. Sticlele de mezcal ce contin viermele sunt denumite „Con Gusano”, ceea ce inseamna „cu vierme”. Acest vierme este considerat o delicateta in Mexic regasindu-se in meniurile mai multor restaurante. Unii cred ca viermele are calitati afrodiziace, iar altii cred ca le ofera putere celor care il consuma si ca ar fi halocinogenic. De fapt el este doar un vierme plin de alcool.

Lucruri interesante despre tequila:
Tequila nu se alege dupa pret. Cand cumperi tequila te uiti intai sa vezi din ce este facuta, si abia apoi cum o cheama. Daca ai de ales, intotdeauna o alegi pe cea 100% din agave.
Tequila nu contine substante halucinogene. Unii cred ca mezcalul contine mezcalina(drog psihedelic). Adevarul este ca mezcalina se produce din cactusi, plante ce n-au nimic in comun cu tequila.
Nu toate tequilele sunt la fel. Gustul este influentat de foarte multi factori, de la solul pe care cresc agavele pana la tipul de butoaie folosite pentru invechire.

Sursa:  Andrew Thompson – Curious questions & intriguing answers,  WikipediaBauturi-nobile

2 comentarii:

  1. Am mai invatat ceva nou. Eu unul nu auzisem de viermele asta.. Ma si gandesc cum sa vezi in sticla un vierme prin sticla si sa mai si bei dupa asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si nu numai sa bei din sticla cu vierme, dar sa si-l consumi...Si cand te gandesti ca Mezcalul cu vierme are un succes nebun!!

    RăspundețiȘtergere