Gropitele sunt o caracteristica a mingiilor de golf de mai bine de o suta de ani. Majoritatea mingiilor au intre 350 si 400 de gropite, ce sunt situate in asa fel incat sa faca mingea cat mai simetrica cu putinta. Acestea au fost introduse cand jucatorii de golf au descoperit ca mingiile uzate ce prezentau adancituri traversau distante mult mai mari decat cele cu suprafata neteda. De fapt, mingiile cu gropite in general parcurg distante de pana de patru ori mai mari decat cele netede, si totul datorita legilor aerodinamicii.
Cele doua forte majore ce au un impact asupra mingii ce calatoreste prin aer sunt portanta si rezistenta la inaintare. Forta portanta actioneaza perpendicular asupra mingii, in timp ce rezistenta la inaintare impiedica miscarea de avansare a mingii, iar variatiile acestor doua forte afecteaza stratul de aer din jurul mingii in timp ce aceasta este in zbor. Gropitele actioneaza asupra acestor forte pentru a schimba stratul de aer prin cresterea portantei si prin diminuarea rezistentei la inaintare. Mingiile netede, binenteles, nu pot face asta. Ele trag o mare parte din aer in spatele mingii, ceea ce duce la incetinirea ei, pe cand mingiile cu gropite prind fluxul de aer, tinandu-l foarte aproape si cresc turbulentele aerului, redirectand presiunea mare a aerului in spatele mingii si amanand astfel dispersarea acestuia. Aceasta punga de aer sta atasata de minge mai mult timp, reducand cantitatea aerului din spatele mingii si fortand mingea sa calatoreasca mai departe.
Cele mai multe mingii sunt lovite cu backspin, facand astfel ca stratul superior de aer din jurul mingiei sa calatoreasca mai repede decat stratul inferior, ceea ce confera portanta. Aceasta viteza reduce presiunea, astfel incat presiunea pe patea de sus a mingii este mai mica decat cea exercitata de sub minge, iar aceasta diferenta de presiune determina mingea sa se ridice mai sus. Fortand aerul sa stea atasat e minge, gropitele ajuta la cresterea acestei diferente de presiune, astfel incat creste portanta si determina mingea sa calatoreasca distante mai mari.
Numarul de gropite de pe minge trebuie sa fie direct proportional cu marimea lor. Prea multe gropite mice, de exemplu, face mingea sa para mai neteda, facand astfel conturul aerodinamic al mingiei ineficient. Astfel s-a ajuns la numarul optim de la 350 pana la 400 de gropite pe o minge.
dar oare greutatea mingilor diferă ... sau sunt standard ?
RăspundețiȘtergere