• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Cat de inteligenti sunt delfinii?


    Delfinii sunt in general considerati a fi cele mai inteligente animale din intreg regnul animal, iar delfinii cu bot gros (Tursiops truncatus), se crede a fi cei mai destepti dintre toate speciile de delfini.

    Comportamentul si biologia delfinilor a atras atentia oameniilor inca din antichitate. Dar ceea ce a atras interesul cercetatoriilor asupra delfinilor a fost abilitatea lor de a invata, inteligenta, memoria, lipsa factorului de coagulare din sange cat si abilitatea lor de a se scufunda la adancimi mari fara pericolul producerii unei embolii gazoase.

    Delfinii au o memorie pe termen lung impresionanta, ei nu imita mecanic miscarile pe care le vad, ci stabilesc o legatura intre gesturi, tonul vocii si intentia dresorului, cu ceea ce ei trebuie sa faca. Delfinii sunt gregari si foarte sociabili prin natura, asta fiind un indicativ al inteligentei. Ei traiesc in comunitati, comunicand printr-un complex sistem de clicuri si fluieraturi, folosind de asemenea, sonare ultrasonice pentru comunicare si pentru gasirea hranii. Sunt capabili de a inchega relatii foarte stranse intre ei.


    Delfinii, deseori, se simt comfortabil in prezenta omului si chiar se cunosc cazuri in care ii protejau pe oamenii impotriva atacurilor rechinilor, ii ajutau pe naufragiati sa ajunga la mal sau chiar orientau vasele de pescuit spre bancuri de pesti.

    Deoarece au o mare capacitate de a invata, ei sunt usor de dresati, lucrand cu copii cu handicapuri sau in organizatii militare ajutand la depistarea minelor sau la operatiuni de salvare, cat si la ghidarea vaselor printre recife periculoase.

    Marimea creierului unui animal este de obicei un semn al inteligentei. Creierul delfinului este mare, semnificativ mai mare decat cel al maimutelor si cu putin mai mic decat cel al oamenilor. Creierul delfinilor are, de asemenea, un cortex foarte bine structurat.

    Recent, cercetatorii au gasit dovezi ale functiilor cognitive la nivel inalt, functii care includ constiinta de sine,  folosirea unor obiecte si un sistem de limbaj sofisticat.

    De exemplu, delfinii se pot recunoaste in oglinda, o abilitate rara, ce a fost demonstrata doar la elefanti, gorile si oameni. Recunoasterea in oglinda necesita o intelegere a distinctiei dintre sine si ceilalti. Studiile arata ca delfinii sunt constienti de performantele lor cat si de stadiul de invatare. Ei pot asculta inregistrari cu fluieraturile lor si pot indica care sunet produs de ei are octava mai mare. De asemenea, cetaceele (ordinul din care fac parte delfinul, balena si casalotul) sunt cunoscute pentru a face instrumente prin ruperea buretiilor de mare pe care le utilizeaza apoi ca dispozitive de protectie in timpul expeditiilor de cautare a hranei. Ele sunt capabile sa utilizeze alge marine pentru a se deghiza si pentru a inchide rutele de evacuare ale prazii.

    Delfinii au aproape 200 de fluieraturi diferite ce pot fi identificate ca etichete lingvistice pentru anumite comportamente. Isi pot exprima starea emotionala, pot citi „limbajul corpului” al altor animale si pot comunica cu dresorii umani prin semnale. Cercetatorii au descoperit ca fiecare comunitate de delfini are propiul sau dialect, iar delfinii care apartin altor comunitati nu pot intelege chemarea acestora.

    Intamplare adevarata: Doctorul expert in cetacee Michael Hyson a inotat odata cu delfinul Liberty si accidental a blocat cu cotul sau  zona de suflare a delfinului. Liberty a inotat pana in fata doctorului unde a protestat vehement impotriva acestui incident prin niste sunete de intensitate mare si frecventa joasa ce au facut sa vibreze la propriu parul de pe piept al doctorului. Astfel facandu-l pe doctor sa inteleaga ca ceea ce a facut este inacceptabil.

    In incheiere, nu putem compara delfinii cu oamenii, cauzele ce au dus la declansarea dezvoltarii creierului nostru cat si al lor,  au doua ramuri evolutive diferite. La delfini, acest nivel inalt de inteligenta a aparut ca o adaptare la mediul acvatic. Dar cu toate astea, avem mult de invatat de la ei.



    1 comentarii:

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori