Partea colorata a ochiului, cea care inconjoara pupila neagra se numeste iris, un cuvant derivat din personificarea curcubeului din mitologia greaca. Culoarea irisului este de obicei albastra, verde, caprui sau maro.
Culoarea irisului provine de la un pigment numit melanina, care este putin diferit fata de acela prezent in par si in piele. Melanina din iris are o culoare galben-maro spre maro inchis, iar cantitatea de melanina prezenta in irisul unei persoane va determina culoarea ochilor. De exemplu o persoana cu un nivel ridicat de melanina va avea ochii de culoare maro, pe cand o persoana cu o cantitate mai mica de melanina din iris va avea ochii albastrii.
Oamenii care au pielea si parul mai inchisa la culoare tind sa aiba mai multa melanina si ochi de culoare mai inchisa decat cei ai caror piele si par este de o culoare mai deschisa.
Se credea initial ca, culoarea ochiilor este data de o gena specifica, dar de fapt se pare ca sunt mai multe gene implicate. Genele care determina culoarea ochiilor maro sunt cele dominante, asa ca, daca un parinte are ochii maro si celalalt parinte are ochii albastrii, copilul cel mai probabil (dar nu intotdeauna) va avea ochii de culoarea maro. In plus de asta, unora dintre copii cu ochii albastrii, li se vor mai inchide la culoare ochii pe masura ce nivelul de melanina creste odata cu inaintarea in varsta.
Cu toate ca rar, dar totodata posibil, o persoana poate avea nivele diferite de melanina in fiecare ochi, o conditie numita heterochromia iridium ce va face ca ochii unei persoane sa fie de culori diferite. Aceasta conditie poate fi mostenita sau poate fi rezultatul unei alteratii produse la una dintre genele relevante. Alexandru cel Mare avea ochii de culori diferite. O conditie similara, heterochromia iridis se manifesta printr-o varietate de culori din ochii unei persoane.
Surse: wikipedia
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu