• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Ce inseamna citirea rapida?


    Citirea rapida este o bine cunoscuta metoda de a parcurge un text mai repede decat ai face-o in mod normal. De fapt, exista mai multe tehnici de citire rapida, iar multe dintre ele se folosesc de procese mentale orientate pe vizualizare in detrimentul subvocalizarii (pronuntarea in gand al fiecarui cuvant citit), aceasta incetinind cititorul. Un cititor mediu care foloseste subvocalizarea citeste in jur de 250 de cuvinte pe minut, pe cand o persoana ce foloseste citirea rapida citeste 1000 de cuvinte pe minut.

    Cei care folosesc citirea rapida, de obicei, parcurg textul cu degetul intr-un ritm destul de rapid, si pe masura ce invata tehnica de citire rapida, fredoneaza o melodie pentru a opri vocalizarea cuvintelor, fortandu-i astfel sa vizualizeze bucati de text (in jur de 4, 5 cuvinte deodata).


    Cititorii rapizi mai experimentati folosesc ceea ce se numeste o fereastra cognitiva. Creierul inregistreaza mai multe grupuri de cuvinte deodata si proceseaza informatia pana ca degetul sa ajunga la sfarsitul textului. Cand cititorul se uita inapoi la textul citit, creierul reimprospateaza fereastra cognitiva.

    Cititorii rapizi se mai folosesc si de memoria contextuala, care determina creierul sa retina  pana la sapte grupuri de informatii recent citite. Daca incearca sa retina mai multe de atat, creierul nu va mai retine pe niciuna dintre ele. Pentru a combate asta, cititorii rapizi grupeaza informatiile in patru sau cinci concepte deodata. Unii vizualizeaza un copac, astfel organizand conceptele intr-o structura clara, altii, imagineaza o prezentare in PowerPoint ce contine informatiile de abia citite, astfel incat acestia structureaza informatia in grupuri coerente ce nu supraincarca memoria contextuala. Cititorii rapizi tind sa respire profund pentru a alimenta creierul cu destul oxigen necesar functionarii la un nivel mare de concentrare.

    Cititorii rapizi mai experimentati sustin ca intelegerea materialului citit este mai mare cand se foloseste citirea rapida deoarece creierul nu este incetinit de rostirea cuvintelor. Dar, majoritatea testelor arata ca intelegerea si memorarea unui text folosind citirea rapida nu este asa de mare comparativ cu citirea normala a aceluiasi text. De fapt, este aproape imposibil de eliminat complet subvocalizarea deoarece oamenii invata sa citeasca asociind vederea cuvantului cu sunetul produs de pronuntarea acestuia. Asocierea sunetelor pentru cuvinte este adanc imprimata in sistemul nostru nervos. Subvocalizarea este o parte integrata a citirii si intelegerii unui cuvant, iar unele teste sugereaza ca este imposibil de eliminat permanent. Incercarea de eliminare a subvocalizarii duce la scaderea intelegerii, invatarii si memorarii a unui text.

    Facts: Campionul mondial la citire rapida este Anne Jones cu 4700 de cuvinte pe minut si cu o intelegere a textului de 67%.


    2 comentarii:

    1. Minunat articolul, ma bucura enorm ca ai scris despre subiectul asta.

      Am citit o carte in engleza ca nu gasesti in romana despre subiectul asta si zice ca sunt 2 etape:
      citirea lizibila cu maxim 900 cuv/minut
      iar cea superioara dupa ce atingi primul nivel cea in care iti folosesti subconstientul pentru a citit. Iar la sfarsit doar cat transpui din subconstient in constient.

      Pacat ca nimeni nu se ocupa de asemenea cursuri... la scoala te invata cum sa ramai sclavul societatii sa iti iei o slujba pentru a fi sclav.

      mult succes tipule si felicitarile mele

      RăspundețiȘtergere
    2. Multumesc pentru aprecieri :)
      Ai dreptate, cred ca va dura mult pana sa se schimbe ceva in bine in sistemul educational.

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori