Pages - Menu

18 iul. 2011

De ce ne amortesc bratele sau picioarele?

Cu siguranta ca fiecaruia dintre noi li s-a intamplat sa le amorteasca o mana sau un picior la un moment dat. De obicei se intampla noaptea cand dormi pe o mana sau cand stai un timp indelungat intr-o singura pozitie pe o suprafata tare. Indiferent de cum se intampla asta, intotdeauna veti simti niste furnicaturi si o senzatie de durere usoara ca niste intepaturi de ace, ce ne atrage atentia asupra faptului ca o parte a corpului a amortit.

Cand aplicati presiune pe o perioada mai mare de timp asupra unui membru al corpului, taiati comunicatia creierului cu acel membru. Presiunea strange caile nervoase, astfel incat nervii nu pot transmite impulsuri electrochimice in mod corespunzator. Aceste impulsuri transmit informatii senzoriale de la nivelul terminatiilor nervoase din corp la creier cat si informatii de la creier catre parti ale corpului. Cand interferati cu acest transfer prin strangerea cailor nervoase, va amorteste piciorul, iar creierul are probleme in a spune membrului respectiv ce sa faca. Presiunea aplicata poate , de asemenea, sa stranga arterele, oprindu-le din transferul substantelor nutritive catre celulele corpului.

Din cauza acestor factori, informatia transmisa de membrul respectiv este cumva incurcata iar creierul primeste informatii eronate. Unele celule nervoase nu mai transmit nici o informatie, pe cand altele, trimit impulsuri haotic, facandu-va astfel sa simtiti acele furnicaturi. Nu este nici un pericol daca va amorteste piciorul sau mana timp de vreo zece minute, dar dupa vreo cateva ore nervul va fi serios afectat. Furnicaturile initiale va spun ca ar trebui sa schimbati pozitia in care stati.

De indata ce incepeti sa va miscati sau sa va intindeti membrul amortit, impulsurile nervoase incep sa transmita informatiile in mod corespunzator. Dar membrul respectiv inca va fi amortit deoarece va dura ceva timp pana cand nervii vor transmite corect impulsurile, iar prin urmare furnicaturile vor creste in intensitate cauzand binecunoscutele senzatii de intepaturi de ace.

Pe langa furnicaturi si intepaturi de ace este posibil sa simtiti si o senzatie de arsura. Nervii din corp contin fibre nervoase care sunt compuse din celule ce trimit diferite tipuri de impulsuri. Aceste fibre nervoase au invelisuri protectoare diferite. Unele au invelisuri mai dense, si prin urmare, vor transmite impulsurile in mod corespunzator mai greu decat fibrele cu invelis mai subtire, dupa ce au fost expuse presiunii. Fibrele care transmit informatii despre durere si temperatura au invelis subtire, asa ca, veti simti foarte repede furnicaturi si senzatia de arsura. Fibrele care transmit informatii despre controlul motor sunt mai subtiri decat cele care transmit informatia senzoriala, si prin urmare, puteti misca membrul respectiv inainte ca amorteala sa treca complet. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu