• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Cum functioneaza oglinzile?


    In esenta, oglinda este o suprafata neteda care reflecta o mare parte din lumina care o loveste, absorbind doar o mica parte din aceasta. Suprafata trebuie sa fie una neteda deoarece lumina reflectata de o suprafata dura este imprastiata, neformand o imagine clara. Sunt oglinzi peste tot in jurul nostru: geamurile de la ferestre, mici baltoace, suprafata unei masini noi sau proaspat spalate, ceainicuri din argint, etc.

    Cand particulele de lumina numite fotoni lovesc suprafata unei oglinzi, electronii din atom incep sa vibreze si sa produca alti fotoni de lumina identici. Cand lumina loveste o oglinda obisnuita, lumina este reflectata inapoi sub acelasi unghi, dar inversata de la dreapta la stanga. Metalele functioneaza mai bine ca oglinzi deoarece acestea impartasesc elecroni din atomii metalelor cu cei ai fotonilor, pe cand, spre exemplu, atomii din sticla nu impartasesc foarte bine electronii cu vecinii sai. Din acest motiv, metalele sunt folosite in electricitate, fiind bune conductoare.

    Majoritatea oglinzilor pe care le folosim in viata de zi cu zi sunt compuse din trei straturi. Primul strat este format din sticla, al doilea si cel mai important este format din metal (de obicei aluminiu), iar cel de-al treilea strat este unul de vopsea neagra aplicat pe cel de-al doilea pentru protectia acestuia.

    Mai exista si oglinda cu un singur sens, care este utilizata de obicei ca modalitate de observatie in timpul unui interogatoriu de politie. Ea este instalata intre doua camere, si va arata ca o oglinda intr-o camera care este luminata si ca o fereastra in cealalta camera care este intunecata. In aceasta oglinda stratul de metal aplicat sticlei este foarte fin si astfel, reflecta aproape jumatate din fotonii care o lovesc, iar pe ceilalti ii lasa sa treaca dincolo.

    Surse: ehow.com

    1 comentarii:

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori