99% din masa corpului uman este formată din următoarele şase elemente: oxigen, carbon, hidrogen, nitrogen, calciu şi fosfor. Corpul unui adult de 70 de kg conţine aproximativ 6.7 x 1027 atomi şi este compus din 60 de elemente chimice. Vă daţi seama ca n-am să încep să povestesc despre toate cele 60 de elemente, ci doar despre cele mai importante 11 dintre ele.
Oxigen (O)
Reprezintă 65% din masa corpului. Atomii de oxigen sunt prezenţi în apă, aceasta reprezentând 65-90% din masa fiecărei celule a corpului uman. Oxigenul se mai regăseşte in plămânii şi în sânge fiind esenţial respiraţiei. 20% din aerul respirat este oxigen. Un adult în repaus inhalează între 1.8 şi 2.4 grame de oxigen pe minut. Întreaga omenire în decursul unui an inhalează peste 6 miliarde de tone de oxigen.
Carbon (C)
Reprezintă 18% din masa corpului. Carbonul se regăseşte în fiecare moleculă organică a corpului uman, cât şi în plămânii ca un produs rezidual al respiraţiei, dioxidul de carbon. El este de obicei ingerat din alimentele care sunt consumate.
Hidrogen (H)
Reprezintă 10% din masa corpului. Ca şi oxigenul, acesta se regăseşte în fiecare moleculă de apă din organism, căt şi în mulţi alţi compuşi care alcatuiesc diferite ţesuturi. El se leagă, în mare parte,de carbon si de nitrogen, făcând parte din aproape fiecare moleculă din organism: ADN, proteine, grasimi, glucide. Legătura de hidrogen ce se formează între atomii ce împărtăşesc hidrogen este una dintre cele mai importante interacţiuni, determinând moleculele biologice să se comporte aşa cum o fac ele în mod normal. Acidul clorhidric (HCl), este folosit de procesul de digestie pentru a dizolva mâncarea din stomac, astfel ca organismul să o proceseze mai departe.
Nitrogen (N)
Reprezintă 3% din masa corpului. Se regăseşte în proteine, acizi nucleici şi în compuşi organici. Nitrogenul în formă gazoasă se regăseşte in plamânii fiind abundent în atmosferă, 78% din aerul respirat fiind nitrogen, iar 21%, oxigen. Acizii nucleici sunt molecule biologice esentiale vieţii, incluzând ADN-ul şi ARN-ul. Împreună cu proteinele, acizii nucleici formează cele mai importante macrocelule, care se regăsesc din abundenţă în toate lucrurile vii, unde funcţionează în codarea, transmiterea şi exprimarea informaţiei genetice.
Calciu (Ca)
Reprezintă 1.5% din masa corpului. Calciul este principalul component al sistemul osos şi al dinţilor. El este de asemenea, prezent şi în sistemul nervos, muscular, cât şi în sânge, unde este necesar bunei funcţionări a membranei, reglarea contracţiilor musculare, coagularea sângelui şi trimiterii impulsurilor nervoase.
Fosfor (P)
Reprezintă 1% din masa corpului. Se regăseşte in nucleul fiecărei celule a organismului, inclusiv în celulele albe din sânge. El face parte din acizii nucleici, compuşii de energie şi din tampoanele de fosfat. Fosforul este încorporat în oase, combinat cu alte elemente ca fierul, potasiul, sodiul, magneziul si calciul. Este necesar funcţii sexuale si de reproducere, creşterii muşchiilor şi de a furniza substanţe nutritive nervilor.
Potasiu (K)
Reprezintă 0.25% din masa corpului. Se regăseşte ca ioni în muşchi şi în sistemul nervos. El este important pentru o buna funcţionare a membranei, impulsurilor nervoase si contracţiilor musculare. Cationii de potasiu se gasesc în citoplasma celulară. Electroliţii ajută la atragerea oxigenului si la îndepărtarea toxinelor din ţesuturi.
Sulf (S)
Reprezintă 0.25% din masa corpului. Se gaseşte în mulţi aminoacizi, în tiamină (vitamina B1) şi biotină (vitamina B7). Este necesar proceselor de dezvoltare si neurologice, pentru sinteza colagenului, detoxifiere, creşterii circulaţiei sângelui, diminuarii crampelor şi a durerilor de spate, reducerii inflamatiilor, ajutării vindecării muşchiilor, ajutării ficatului în producerea colinei, stimulării fluxului de bilă, reglării funcţiei inimii si creierului, lubrifierii încheieturilor, etc.
Sodiu (Na)
Reprezintă 0.15% din masa corpului. Sodiul este important pentru buna funcţionare a nervilor şi a sistemului muscular. El este excretat prin transpiraţie. Este stocat în pereţii stomacului, articulaţiilor şi a vezicii biliare. Ajută la prevenirea coagulării sângelui, este important în buna funcţionare a membranei, a impulsurilor nervoase, contracţiilor musculare, este un cation în fluidele corporale, contribuie la alcalinitatea limfei şi a sângelui, lucrează cu sistemul tampon bicarbonat la nivelul tractului degestiv pentru a preveni arderea pereţiilor stomacului de acidul clorhidric şi ajută la reţinerea calciului si colesterolului lichid în organism.
Clor (Cl)
Reprezintă 0.15% din masa corpului. Este important în buna funcţionare a membranei şi în absorţia apei. Este un anion major în fluidele corporale şi o parte din acidul clorhidric din sucurile gastrice. Împreună cu potasiu ajută la controlul osmozei.
Magneziu (Mg)
Reprezintă 0.05% din masa corpului. Este necesar activării mai multor enzime, este vital pentru oase şi dinţi puternici, esenţial funcţionării creierului şi ficatului, calmării nervilor, promovează creşterea celulelor şi creşte elasticitatea ţesuturilor.
Surse: wikipedia, innvista.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu