Îmi cer scuze pentru lipsa de activitate din ultima vreme, dar am avut ceva probleme cu provider-ul de internet. Sper că s-au rezolvat definitiv (cel puţin ei aşa m-au asigurat...) ca astfel să intru şi eu cu postările într-un ritm normal :)
Cel mai mare organism viu
Când citiţi titlul probabil că vă gândiţi imediat la T-Rex, elefant sau la balena albastră. Ei bine, nu! Cel mai mare organism viu, exceptând marea barieră de corali care, de fapt, este un superorganism, fiind compusă din mai multe organisme grupate, este o ciupercă. Armilaria solidipes (ciuperca de miere) mai exact.
Această ciupercă face parte din familia Physalacriaceae şi este destul de comună, regăsindu-se în general in vestul Americii pe conifere sau pe copaci cu lemn de esenţă tare. În pădurea din Oregon, Malheur National Forest, s-a gasit un specimen care se întinde pe o suprafaţă de 890 de hectare (8.9 km2) având o vârstă de aproape 2400 de ani!! Majoritatea organismului se află sub pământ, formând un covor masiv de tentacule, cum ar fi cele miceliene. Iniţial se credea ca aceasta versiune uriaşă a ciupercii de miere creşte în grupuri individuale răspândite de-a lungul pădurii, dar cercetătorii au confirmat că ea, de fapt, reprezintă un singur organism foarte mare. Pentru alte informaţii interesante despre cele mai mari organisme vii vizitaţi wikipedia.
Cameleonul
Contrar părerilor populare conform cărora cameleonul îşi schimbă culoarea pielii pentru a se camufla, acesta, de fapt, o face din motive sociale, temperamentale şi de sănătate. Ei tind să arate culori mai închise atunci când sunt nervosi sau când încearcă să intimideze pe cineva, iar masculul cameleon arata modele multicolore atunci când curtează femelele. Fiecare specie de cameleon are o paletă de culori propie, nu se poate schimba în orice culoare. Cameleonul Smith pitic, se numără printre puţinele varietăţi de cameleon care îşi schimbă culoarea pentru a se camufla.
Cameleoni işi pot schimba culoarea mulţumită unui complex sistem de celule. Dedesubtul pielii, el are câteva straturi de celule ce conţin pigmenţi. Deschizând şi inchizând celulele numite melanofore, aceştia îşi schimbă culoarea direcţionând razele de soare către anumiţi pigmenţi ce reflectă lumina înapoi în diferite culori.
Numărul Fiarei
Se pare că mai nou acesta este 616 şi nu 666! În mai 2005, un grup de cercetători paleografici conduşi de profesorul David Parker de la Universitatea Birmingham din Anglia, folosind tehnici avansate de imagistică au reuşit sa citească porţiuni iligibile dintr-un manuscris vechi de 1700 de ani, recuperat din Oxyrhynchus, Egipt, acest manuscris fiind cea mai cunoscută copie timpurie a Cărţii de Revelaţie.
Aveţi alături un fragment din Papyrus 115 cu numarul 616. Papyrus 115 este un manuscris fragmentat al Noului Testament scris în greacă pe papirus. Acesta este format din 12 fragmente ale unui codex ce conţine părţi din Cărtea de Revelaţie şi datează din secolul al III-lea (între anii 225 şi 275).
Cel mai uscat loc din lume
Cel mai uscat loc din lume este deşertul Atacama, un platou din nordul lui Chile. El ocupă 105000 km2 şi se întinde între oceanul Pacific şi munţii Andes pe o distanţă de 960 de km. O celulă de presiune înaltă deasupra Pacificului reţine umezeala din vest, în timp ce munţii blochează norii formaţi în bazinul Amazonului din est. Este atât de arid încât munţii ce ating o înălţime de 6885 m, nu conţin deloc zăpadă, iar metalele nu oxidează. Unii călătorii spun că în timpul verii, seceta este atăt de gravă încât parul şi barba cade, iar unghiile crapă. Evidenţele arată că în deşertul Atacama nu a mai plouat din 1570.
De ce au culoarea roz păsările Flamingo?
Cunoaşteţi expresia „Eşti ceea ce mănânci”? Ea se aplica cel mai bine la păsările Flamingo. Culoarea roz, portocalie sau alba este dată de pigmentul caretonoid conţinut de algele şi crustaceele pe care aceste păsările le mănâncă. În mare parte aceşti pigmenţi se găsesc în creveţi şi în algele de culoare albastru-verde. Enzimele din ficat descompun caretonoizi în molecule de pigment de culoare roz şi portocaliu ce sunt depuse în pene, cioc si picioare. Păsările flamingo care mănâncă mai mult alge sunt mai colorate decăt cele care mănâncă mici animale ce s-au hranit cu aceste alge. Păsările din captivitate urmează o dietă specială ce include un crustaceu pigmentat sau aditivi ca beta-caroten sau cantaxantină, ele altfel fiind de culoare albă sau de un roz pal.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu