Pages - Menu

21 feb. 2012

Ambigrama

Ambigrama este o formă de artă tipografică reprezentată printr-un cuvânt sau mai multe ce poate avea mai multe înţelesuri în funcţie de modalitatea prin care este citită. Cuvântul citit din altă direcţie, sau dintr-o orientare diferită poate fi acelaşi sau poate fi unul complet diferit faţă de cuvântul iniţial.

S-ar părea că Peter Newell, un artist ce creea ilustraţii pentru cărţile de copii, ce a lucrat pentru Mark Twain şi Lewis Carroll, ar fi realizat prima ambigramă din lume în anul 1893. Aceasta şi-a făcut apariţia pe ultima pagini a unei cărţi publicate de Peter, „Topsys & Turvys”, şi conţinea cuvintele „The end” care inversate se puteau citi „puzzle”. Dar cu toate astea, prin anii 1970, mai mulţi artişti au crezut că ei ar fi primii inventatori ai ambigramelor, popularizând tot mai mult acest concept. Printre ei îi numărăm pe John Langdon, Scott Kim şi Robert Petrick.

Un impact imens în succesul cunoscut de ambigrame l-a avut Dan Brown cu cartea „Îngeri şi demoni” în care erau prezente mai multe lucrări ale lui John Langdon. Ca un tribut pentru acesta, Dan Brown a ales numele de Robert Langdon pentru personajul principal al cărţii.

Există mai multe categorii în care putem încadra diferite tipuri de ambigrame, după cum urmează:

Ambigrame rotative – atunci când cuvântul se roteşte cu 45, 90 sau 180 de grade, iar în urma acestei rotaţii putem citi acelaşi sau alt cuvânt. Exemple:


„Grid” este creaţia lui Brett J. Gilbert, „Honey” a lui Dalius Stuoka, iar „Wordsmith” este creaţia lui John Langdon.

Ambigrame în oglindă – ambigrame care formează aceleaşi cuvinte sau altele diferite atunci când sunt citite în oglindă. Exemple:


„Mirror” îl are ca autor pe Scott Kim iar „Athena” şi „Victory” sunt operele lui npgraphicdesign

Ambigrame figure-ground – ambigrame ale cărui spaţiu negativ dintre litere formează un alt cuvânt.



Ambigrame lanţ – cuvântul sau cuvintele sunt interconectate formând un lanţ. Literele acestor ambigrame de obicei se suprapun, iar ele sunt prezentate de multe ori sub forma unui cerc.


Ambigrame space-filling – asemănătoare cu ambigramele lanţ, numai că acestea se repetă la infinit pe un singur plan bidimensional.


Autor: John Langdon 

Ambigrama spinonym – este cea în care toate literele sunt realizate cu ajutorul aceluiaşi simbol, posibil inversat sau rotit.


Ambigrame fractal – o versiune a ambigramelor space-filling în care cuvântul respectiv formează un fractal.


Autor: Scott Kim 

Ambigrame în 3D – sunt reprezentate printr-un obiect care văzut din diferite unghiuri se citeşte diferit.


Ambigrame cu schimbare de percepţie – ambigrame asimetrice ce pot fi citite ca două cuvinte diferite în funcţie de cum sunt interpretate literele.

Wave – Particle




Ambigrame naturale – ambigrame ce posedă una dintre calităţiile simetrice de mai sus fără a fi realizată cu ajutorul diverselor tehnici tipografice ca „dollop”sau „suns” ce formează ambigrame naturale rotative.

Ambigrame symbiotogram – acele ambigrame care atunci când sunt rotite cu 180 de grade relevă un cuvânt diferit faţă de cel iniţial.



Ambigrame poliglote – după cum şi numele spune, sunt acele ambigrame care pot fi citite în mai multe limbi în funcţie de cum sunt privite.

Exemplu: În ambigrama orientată pe orizontală se poate citi „China” în engleză sau română, iar în cea orientată pe verticală se poate citi „Zhongguo” în limba chineză, care este format din două caractere şi se traduce „China”.


Sursă: cognitive-china


Dacă v-am trezit interesul, iar mintea voastră născoceşte ceva ambigrame, aş fi mai mult decât fericit să arunc şi eu o privire pe ele :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu