V-ati intrebat vreodata de unde provine numele marilor companii? Aveti mai jos o lista cu unele dintre cele mai celebre.
Apple Computers
Marul era fructul preferat al fondatorului Steve Jobs. Intarziase deja cu trei luni in gasirea unui nume pentru afacere, si i-a amenintat pe ceilalti colegi ca va denumi compania Apple Computers daca nu vin cu o idee mai buna pana la ora 5.
CISCO
Contrar multor opinii nu este un acronim. Este varianta scurta de la San Francisco.
Compaq
Numele a fost alcatuit din COM (de la computer) si PAQ ce denota un obiect mic integrant.
Corel
Numele companiei a fost derivat din numele fondatorului Dr. Michael Cowpland. Si vine de la COwpland REsearch Laboratory.
Google
Numele a pornit de la o gluma ce a prins amploare, despre cantitatea de informatii pe care motorul de cautare o va putea cauta. Se numea original „Googol”, reprezentand un numar format din cifra 1 urmata de 100 de zero. Dupa ce fondatorii Sergey Brin si Larry Page (absolventi Stanford) au prezentat proiectul unui „angel investor” (individ care furnizeaza capital unei afaceri noi in schimbul unui credit convertibil sau a unei echitate de proprietate),ei au primit un cec pentru „Google”.
Hotmail
Fondatorul Jack Smith a venit cu ideea de a-ti accesa casuta de mail prin web de la un computer, oriunde din lume. Sabeer Bhatia a venit cu un plan de afacere pentru serviciul de mail, el incercand diferite nume ce se terminau in „mail”, hotarandu-se intr-un final la hotmail deoarece continea literele „html” – limbajul de programare folosit pentru a scrie pagini web. Numele initial se scria HoTMaiL.
Hewlett Packard
Bill Hewlett si Dave Packard au aruncat cu banul pentru a se decide daca compania se va numi Hewlett-Packard sau Packard-Hewlett.
Intel
Bob Noyce si Gordon Moore au vrut sa-si denumeasca compania „Moore Noyce”, dar cum numele era deja inregistrat de catre un lant hotelier s-au multumit cu un acronim de la INTegrated ELectronics.
Lotus
Mitch Kapor si-a denumit compania inspirandu-se din „pozitia Lotus” sau „Padmasana” din Meditatia Transcedentala a Maharishi Mahesh Yogi unde el lucrase ca profesor.
Microsoft
Numele este inventat de Bill Gates pentru a reprezenta o companie devotata a MICROcomputer SOFTware. Compania a fost botezata initial Micro-soft, ulterior renuntandu-se la „-”.
Motorola
Fondatorul Paul Gavin a venit cu ideea de a-si numi compania Motorola, cand aceasta fabrica radio-uri pentru masini. Compania cea mai populara la vremea aceea ce fabrica radio-uri se numea Victrola.
ORACLE
Larry Ellison si Bob Oats lucrau la un proiect de consultanta pentru CIA. Numele de cod pentru proiect era Oracle (CIA-ul il vedea ca pe un sistem ce dadea raspunsuri la toate intrebarile, sau ceva asemanator). Proiectul era destinat sa ajute noul cod SQL de la IBM. El a fost eventual oprit dar Larry si Bob au decis sa termine ce incepusera si sa-l faca public. Au pastrat numele Oracle si au creat motorul RDBMS. Mai tarziu au folosit acelasi nume pentru a-si denumi compania.
Sony
Numele provine de la cuvantul „sonus” din latina ce inseamna sunet, si de la „sonny”, un cuvant din jargonul american ce face referinta la un tanar sclipitor.
SUN
Fondat de patru prieteni de la Universitatea Stanford, SUN este acronimul de la Stanford University Network. Andreeas Bechtolsheim a construit un microcomputer; Vinod Khosla l-a recrutat pe acesta si pe Scott McNealy pentru a fabrica computere bazate pe inventia lui Andreeas, si pe Bill Joy pentru a dezvolta un sistem de operare bazat pe UNIX pentru computere.
Yahoo!
Cuvantul a fost inventat de Jonathan Swift si folosit in cartea sa „Gulliver’s Travels”. Acesta reprezenta o persoana repulsiva in aparenta si actiune si care nu era chiar umana. Fondatorii Yahoo! Jerry Yang si David Filo au ales acest nume deoarece ei insasi se considerau yahoo.
o mică observație, ceva nu e corect.
RăspundețiȘtergereyahoo nu înseamnă altceva decât... iuhu!.
http://www.merriam-webster.com/dictionary/yahoo?show=1&t=1298755714
iar fondatorii companiei au ales acest din motive foarte ușor de înțeles:
iuhuuu!, sunt bucuros (am găsit ce voiam)!
uite: http://en.wikipedia.org/wiki/Yahoo_(Gulliver's_Travels), dar se poate sa ai dreptate, cine stie?
RăspundețiȘtergere