• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    De ce e atat de celebra Mona Lisa?


    Stiu ca toata lumea a auzit de Mona Lisa, dar stiti motivele care au facut-o atat de celebra?

    Dintotdeauna m-am intrebat ce are aceasta pictura atat de deosebit, incat sa primeasca atata recunostinta la nivel mondial. Asa ca m-am documentat putin si m-am gandit sa impartasesc cu voi rezultatele.

    Pictura Mona Lisa, sau „la Gioconda”, opera a artistul italian Leonardo da Vinci (Leonardo di ser Piero da Vinci – numele de botez), este cea mai faimoasa piesa de arta din istoria lumii si se spune ca a provocat o recunoastere instantanee aproape universal, scriindu-se si cantece despre ea. A fost inceputa in anul 1504 si terminata in 1515. Este considerata a fi fara cusur in detaliu si practic perfecta.

    Mona Lisa a revolutionat pictura prin mai multe modalitati. In primul rand, a fost primul portret ce descria o persoana de la talie in sus, precedentele aratand persoana in intregime. Deasemenea, fundalul picturii este unul imaginar, descriind o linie de dealuri in distanta, aducand ceva total diferit fata de picturile de pana atunci. Descrierea femei din pictura este atat de realistica incat la vederea sa, multi spun ca aveau impresia ca se uitau la o persoana vie. Zambetul femeii este adesea discutat, fiind vazut in moduri diferite de mai multe persoane.

    Identitatea femeii din pictura este deasemenea un subiect de dezbatere, multi presupunand ca este de fapt sotia artistului, Francesco del Giocondo (de aici venind astfel si numele picturii), o bogata negustoare de matase din Florenta, pe cand altii cred a fi un autoportret al lui Leonardo sau o plasmuire a imaginatiei sale.

    In anul 1530, pictura a fost dobandita de regele Frantei, dupa care, a fost mutata in muzeul Louvre din Paris in 1650. Apoi, din 1800, a decorat dormitorul lui Napoleon Bonaparte timp de patru anii, intorcandu-se in cele din urma la muzeu. In 1911, a fost furata de la Louvre de un angajat, ce ulterior a fost prins incercand sa o vanda unui dealer de arta in Florenta in 1913. In 1956 a fost deteriorat coltul stang al femeii din pictura intr-un atac cu acid, fiind restaurat de Jean Gabriel cu acuarele. In 1963, a facut turul Americii, fiind vizionata de peste un milion de oameni, numar ce s-a dublat in 1974 in timpul tururilor din Tokyo si Moscova.

    Impulsul de faima, impreuna cu istoria colorata a picturii, a facut Mona Lisa din ce in ce mai faimoasa. Valoarea curenta este estimata in jurul sumei de 770 de milioane de dolari. Pictura se afla acum in muzeul Louvre in spatele unui geam protector, fiind vizionata de mii de oameni in fiecare an.


    4 comentarii:

    1. Mai mult decat personajul in sine, istoria tabloului ii da valoarea ;)

      RăspundețiȘtergere
    2. DACĂ ANAGRAMĂM MONA LISA... IESE OSMANLÂI SAU... O MĂSLINĂ !

      RăspundețiȘtergere
    3. Sau A MANS OIL, si mai e una tare, dar e cam vulgara, asa ca ma abtin...

      RăspundețiȘtergere
    4. Pictura ascunde si cateva chestii simbolice... cum ar fi mitul androginului si sacrul feminin... precum si alte mituri mai mult sau mai putin acreditate

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori