• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    De ce femeile vorbesc mai mult...


    Nu v-ati intrebat niciodata de ce femeile vorbesc mai mult decat barbatii, si nu ma refer la modul cicalitor, ci, asa in general? Eu da! In  majoritatea timpului sunt mai multe femei decat barbati in jurul meu. Chiar si acasa...Asa ca nu e ceva de moment, ci am observat ca femeile vorbesc mult mai mult decat barbatii. Intrebati o femeie ce mai face, dupa care intrebati un barbat. In majoritatea cazurilor barbatul o sa raspunda cu „Bine, ma.”, femeia probabil ca o sa ajunga sa-ti povesteasca cum a decurs intreaga zi pana in punctul acela. Nu c-ar fi rau asta...


    Asa ca in alta ordine de idei va prezint in cele ce urmeaza explicatia stintifica.

    Creierul uman este compus din aproximativ 40% materie cenusie si circa 60% materie alba. Se pare ca creierul barbatilor este in mod mai semnificativ diferit decat cel al femeilor. Dupa realizarea mai multor studii, majoritatea folosindu-se de teste de inteligenta, s-a constatat ca barbatii folosesc aproape de sapte ori mai multa materie cenusie decat femeile, pe cand ele folosesc de noua ori mai multa materie alba decat barbatii.

    Principalele functii ale materiei cenusii par sa se intinda in disciplinele de orientare spatiala(inclusiv citirea hartilor), matematica si rezolvare a problemelor, in timp ce materia alba conecteaza centrele de prelucrare a creierului, si este important in folosirea exprimarii, gandiri emotionale si a abilitatii de a face mai multe lucruri deodata.

    Deoarece femeile folosesc mai multa materie alba, ele sunt mai bune la comunicare si exprimare decat barbatii. De fapt, creierul femeilor au un numar mai mare zone asociate comunicarii decat barbatul, ceea ce explica de ce femeile tind  sa se foloseasca de exprimare ca un dispozitiv emotional, in timp ce barbatii se folosesc de exprimare pentru a schimba informatii si pentru a rezolva probleme. In medie femeile spun 7000 de cuvinte pe zi, in timp ce barbatii spun doar 2000.

    Cele doua emisfere ale creierului femeii sunt de asemenea legate mai eficient si mai strans decat cele ale barbatului, ceea ce explica de ce femeile se pricep mai bine la multitasking, in timp ce barbatii in general se concetreaza pe un singur lucru la un moment dat. Aceasta legatura mai puternica din creierul femeii se crede a fi motivul pentru asa zisa intuitie a femeii.

    Se crede ca aceste diferente au aparut in urma rolului social avut in decursul timpului de catre femei si barbati. Barbatii, de exemplu, se duceau la vanat, urmarindu-si prada multe zile, ceea ce necesita orientare spatiala si abilitatea de a rezolva probleme, in timp ce femeile trebuiau sa fie mai emotional si lingvistic adaptate pentru a proteja caminul si urmasii acestuia. Studiile arata ca femeile cu niveluri peste mediu din hormonul masculin de testosteron tind sa fie mai capabile in a citi harti mai eficient decat alte femei.

    Va astept cu comentarii pentru a dezvolta mai mult, daca vreti, aceasta „situatie”.


    5 comentarii:

    1. Începându-mi comentariul, mă gândeam cât de scurt / lung să-l scriu :). Sper să-l termin într-un număr rezonabil de caractere!

      Într-o oarecare măsură, sunt de acord cu această idee, dar să nu ne lăsăm furaţi de prejudecată. Aş acorda ambelor tabere credit şi timp să-şi dovedească aptitudinile în artistic (bărbaţilor) sau tehnic (femeilor). Uneori vom fi surprinşi :).

      În final, vreau să vă recomand vizualizarea expunerii lui Allan Pease, "By request" (http://www.youtube.com/watch?v=SIqKuSC12LY&feature=player_embedded); aceeaşi idee pusă în scenă cu zâmbetul pe buze.

      RăspundețiȘtergere
    2. Foarte interesant! Nu stiam ca exista o explicatie stiintifica pentru treaba asta, dar in fiecare zi invat ceva nou. :)
      Totusi, trebuie sa recunosc, daca m-ai intreba pe mine "ce faci?" eu ti-as raspunde clar "bine. tu?" :))

      RăspundețiȘtergere
    3. Si cu toate acest lucru, explicat de cei care cunosc, ne acuzam unii pe altii in continuare...nu ti se pare nepotrivit? Nu ne putem dezbraca de haina noastra cu care am fost nascuti si de ce se petrece in societate de secole incoace, pardon, milenii...

      RăspundețiȘtergere
    4. Bianca, it's human nature, i guess :)

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori