• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Puzzle matematic 2 + rezolvare


    Varsta baiatului.

    Se pare ca un ingenios sau excentric profesor fiind dornic sa aduca in clasa lui, nou formata, si elevi mai mari, s-a oferit sa dea cate un premiu in fiecare zi grupului de baieti sau fete ale caror varste combinate va fi mai mare.

    In prima zi, la scoala,  au venit doar un baiat si o fata. Varsta baiatului fiind de doua ori mai mare decat cea a fetei, premiul din acea zi a fost castigat de baiat.

    Ziua urmatoare fata a venit cu sora ei la scoala, iar varstele lor adunate erau de doua ori mai mari decat cea a baiatului, asa ca premiul a fost impartit intre ele.

    Cand scoala s-a deschis ziua urmatoare, baiatul a venit cu unul din fratii lui, si s-a descoperit ca varstele baietilor adunate erau de doua ori mai mare decat varstele celor doua fete. Asa ca in acea zi a fost randul baietilor sa imparta premiul.

    Lupta s-a incins, si-n a patra zi, fetele au venit cu sora lor mai mare. Acum, erau trei fete si doi baieti. Fetele au castigat din nou impartind premiul din ziua respectiva, varstele lor adunate intrecand de doua ori pe cele combinate al baietilor. Batalia s-a intins pana cand s-a umplut clasa. Dar problema noastra nu merge mai departe de a patra zi. Avand in vedere ca ultima fata venita avea 21 de ani, aflati cati ani avea primul baiat.

    Autor puzzle : Sam Loyd

    Pentru rezolvare apasati butonul de mai jos.

    6 comentarii:

    1. Felicitări pentru postare! De 2 zile mă învârt în jurul ei, neţinând cont că o vârstă nu trebuie să fie neapărat un număr întreg :). Aşadar rezolvarea mea sună cam asa:

      notăm
      b - primul băiat
      f - prima fată
      fr - fratele
      s - sora

      avem ecuaţiile:

      b = 2f
      2b = f + s --> 3f = s

      b + fr = 2(f + s) --> fr = 6f

      f + s + 21 = 2(b + fr)
      4f + 21 = 16f
      12f = 21 --> f = 1.75

      --> b = 3.5 ani

      RăspundețiȘtergere
    2. Oricat as calcula, nu cred ca voi gasi un raspuns ok. Dar, daca stau bine sa ma gandesc, as da ca solutie, 12 ani. De ce ? Din simplul motiv, ca la scoala n-ai ce cauta inainte de varsta de 6 ani. Si asta nu de acum. Buuuuuun... Deci, daca baiatul avea varsta dubla fata e cea a fetei, in cazul asta, fata avea minim 6 ani. Nu stiu si cate luni, dar nu mai conteaza.Daca-mi dai varsta baiatului mai mica de 12 ani, inseamna ca scoala e undeva in afara Universului.

      RăspundețiȘtergere
    3. Felicitari Dana!
      Claudiu, scoala este in universul lui Sam Loyd. :)
      Si mie mi s-a parut aiurea dupa rezolvare...inseamna ca prima fata are 1.75 ani!!!
      Dar pana la urma este un puzzle matematic si trebuie sa-l luam ca atare. Tre' sa tinem cont si de faptul aca autorul a trait pe la sfarsitul anilor 1800.

      RăspundețiȘtergere
    4. De acord, dar nici asta (faptul ca a trait pe la sfarsitul anilor 1800) nu este o scuza, sa-ti ia copii din fasa la scoala. Era mai simplu sa fi schimbat termenii, si sa fi inlocuit copii cu orice altceva. Nu stiu exact, dar mai bine punea nuci de cocos.LOL.
      Calculasem si eu, dar cand am vazut ca incep sa iasa virgule, am zis totusi ca nu e corect, pentru ca 1,75 ani, ar fi mai exact 1 an si 9 luni. La 1 an si 9 luni, ai abia la cresa copilul. Nici macar la gradinita nu-l ai, ca sa spui ca faci o combinatie, ceva.

      RăspundețiȘtergere
    5. Erata:
      ,,copiii,, de doua ori...
      Ori dormeam, ori nu inteleg de ce am scris cu doar 2 de ,,i,,.
      De bine de rau, inca sunt un aparator al limbii romane si asta nu-mi prea da voie sa gresesc. Si chiar de doua ori, la acelasi cuvant.
      Sper sa n-o mai comit si alta data!

      RăspundețiȘtergere
    6. Las' ca e bine! Poate asa invata si generatiile tinere sa-si corecteze greselile(care sunt cam multe-parerea mea). Am citit pe undeva niste comentarii de la noua generatie...n-am inteles nimic!!!

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori