• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    De ce se schimba data Pastelui?


    Dupa cum bine stiti, Pastele este o sarbatoare religioasa bazata pe invierea lui Isus, a carei data nimeni nu o cunoaste. In acest context, nici o data pentru Paste nu a fost general acceptata, astfel folosindu-se calendarul.

    Cu toate astea, un punct de disputa a fost si alegerea acestui calendar. Calendarul Iulian era un calendar solar al Imperiului Roman  din anul 45 I.en., iar calendarul lunar (de origine ebraica) fusese folosit de 2000 de ani inaintea acestuia. Din cauza diferentelor dintre aceste calendare, Pastele era sarbatorit pe date diferite. In anul 325 e.n., un conclav de preoti si episcopi s-au intalnit la Primul Sinod Ecumenic al crestinismului in Nicea pentru a lua mai multe hotarari, printre care si stabilirea unei date pentru Paste. S-a decis ca, in intreaga Biserica, Pastele va fi sarbatorit in prima duminica dupa prima luna plina care apare la, sau dupa data de 21 martie. Diferite regiuni, au aplicat reguli putin diferite, unele descriind 21 martie ca fiind echinoctiul vernal (echinoctiul de primavara, cand ziua este egala cu noaptea ca durata deoarece soarele trece pe la ecuator), cu toate ca formula de mai sus este acum cea acceptata universal.

    Deoarece calendarul iulian nu este exact, Pastele intarzie in fiecare an cate putin. Astfel, cu toate ca in conformitate cu propiul calendar, Pastele va fi intotdeauna in martie sau aprilie, ulterior pentru cei din emisfera nordica, acestea vor fi sarbatorite din ce in ce mai tarziu in primavara, apoi in vara, toamna, iarna.

    In octombrie 1582, Biserica Romano-Catolica a adoptat o reforma majora a calendarului destinata sa corecteze diferenta de 10 zile a echinoctiului de primavara fata de Primul Sinod Ecumenic. Calendarul iulian, in uz in acea vreme, se baza pe un an mediu de 365.25 de zile, putin mai lung decat anul mediu tropical actual de 365.242 de zile.

    Noul calendar s-a numit „gregorian” dupa sponsorul sau, Papa Grigore al XIII-lea. De asemenea, aceasta reforma a introdus si modificari in calcularea datei Sfintelor Pasti.

    Aplicand aceasta formula, duminica de Paste trebuia sa cada intre 22 martie si 25 aprilie, inclusiv. Duminica de Paste nu a mai picat pe data de 22 martie din anul 1818, si va pica pe aceasta data in anul 2285. Similar, nu a mai cazut pe data de 25 aprilie din 1943 si nu va pica pe aceasta data pana in 2038.

    Va prezint mai jos un altgoritm de calcul al datei. A=anul, [x] denota parte intreaga a numarului x, „mod” reprezinta functia matematica modulo.



    1 comentarii:

    1. Stiam ca e in functie de echinoctiu, dar mai stiam ca e si in functie de Luna (plina, primul patrar, ultimul patrar, etc.). Foarte interesanta expunerea.

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori