• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Istoria numerelor partea 3


    Numerele egiptene

    Egiptenii stravechi cultivau panglica subtire de teren verde de langa raul Nil, care traverseaza desertul Sahara. Nilul le inunda culturile in fiecare vara, ei trebuind sa o ia de la capat an de an. Si astfel au devenit topografi experti, folosindu-se de matematica nu doar pentru numarare, dar si pentru masurarea terenurilor, pentru constructia cladirilor si pentru masurarea timpului.

    Egiptenii numarau in baza 10 si scriau numerele ca hieroglife. O linie simpla reprezenta cifra 1, numarul 10 era un desen ce aduce cu osul de la calcai, un desen reprezentand o bobina de franghie pentru numarul 100, pentru numarul 1000 ei desenau o floare lotus, pentru numarul 10.000, un desen reprezentand un deget, numarul 100.000 era reprezentat de o broasca, iar numarul 1.000.000 era reprezentat de un zeu ce tinea mainile ridicate deasupra capului.


    Multiplii ai acestor valori erau reprezentati prin repetarea simbolului de cate ori era nevoie. Nu aveau nici un simbol pentru cifra 0 deoarece ei nu aveau acest concept. Conventia pentru citirea numerelor este urmatoarea: numarul cel mai mare este scris intotdeauna in fata numarului mai mic, si acolo unde exista mai mult de un rand de numere, se citeste de sus in jos.


    Numerele reale puteau fii si ele exprimate, dar doar ca sume ale fractiilor unitare. Fractiile erau reprezentate de o hieroglofa ce semana cu o gura. Deoarece erau folosite mai frecvent, aveau hieroglofe speciale pentru 1/2, 2/3 si 3/4. Daca numitorul era foarte mare, hieroglifa pentru fractie era pusa la deasupra inceputului numitorului. Aveti cateva exemple mai jos.



    Numerele egiptene erau bune pentru adunare si scadere, dar imposibile pentru inmultire. Pentru a ocolii acest dezavantaj, egiptenii au inventat o metoda ingenioasa de inmultire prin dublare. Sa presupunem ca vrei sa inmultesti 13 cu 23. Trebuie sa scrii pe doua coloane. Pe prima scrii 1, 2, 4, si asa mai departe dubland fara a trece de 13, iar in a doua coloana incepi cu numarul 23 (numarul care trebuie inmultit) si il dublezi pana cand cele doua coloane sunt de aceeasi marime. Pe coloana din stanga poti ajunge la suma 13 adunand 8 cu 4 si cu 1, asa ca tai celelate numere ramase. Taie si in a doua coloana numerele ce corespund celor din prima coloana, apoi aduna ce ramane si vei avea rezultatul final,  adica 299.


    Stiind cand trebuie sa inunde Nilul era vital pentru egipteni. Prin urmare, ei au invatat sa numere zile si sa tina o evidenta atenta a datei. Ei foloseau Luna si stelele drept calendar. Cand steaua Sirius rasarea vara, ei stiau ca Nilul va inunda. Urmatoarea luna noua era inceputul anului egiptean. Ei mai foloseau soarele si stelele drept ceas. Au divizat noaptea si ziua in 12 ore fiecare, desi durata unei ore varia in functie de anotimp. Multumita egipenilor, avem acum 24 de ore intr-o zi.



    3 comentarii:

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori