• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Tehnici de memorare partea 1


    Probabil te intrebi ce rost are sa inveti niste tehnici de memorare cand ai la dipozitie atatea gadget-uri folositoare in jurul tau, cum ar fi telefonul sau laptop-ul in care poti stoca o gramada de informatii. Ei bine, avantajul invatarii unor tehnici de memorare iti va spori considerabil puterea creierului si chiar calitatea vietii. De exemplu, iti va fi mult mai usor sa retii numele persoanelor (stiu ca si tu te-ai intalnit cu cineva pe care nu-l mai vazusei de mult timp si nu mai stiai cum il cheama), datele de nastere ale rudelor si ale prietenilor, iti va fi util pentru examene, etc. Creierul nostru este mult mai puternic decat orice computer existent in prezent.

    Secretul de a avea o memorie buna sta in constientizare. Cand oamenii spun ca au uitat ceva, de obicei asta inseamna in primul rand ca nici macar n-au retinut lucrul respectiv. Constientizarea inseamna a fii atent si a explora diferite aspecte a subiectului in cauza. Memoria lucreaza prin asocierea lucrurilor. Pentru a invata un lucru nou, el trebuie asociat cu ceva ce deja stii sau de care iti aduci aminte. Pe masura ce acumulezi mai multe cunostinte si iti amintesti mai multe lucruri, ii dai memoriei tale mai multe „ancore” folositoare pentru asocieri viitoare.

    Citeste atent lista de 10 obiecte de mai jos o singura data si incearca, apoi, sa  o reproduci pe o foaie de hartie respectand intocmai ordinea elementelor din lista.

    Zahar, oua, cereale, bere, toc de hartie, baterii, , sapun, telefon, ficus si becuri.

    Nu-i asa ca nu ai putut sa le reti pe toate?

    Una dintre cele mai simple tehnici de memorare o reprezinta tehnica sistemului de link-uri. Este foarte utila pentru memorarea listei de cumparaturi de mai sus. Fiecare pereche de obiecte este asociata intr-o imagine mentala vie de care iti vei aminti foarte usor. Harry Lorayne recomanda ca obiectele asociate sa fie vazute de proportii foarte mari, intr-un numar exagerat de mare, substituirea lor si este necesara adaugarea unei actiuni in imaginea respectiva. Imaginiile respective trebuie sa nu aibe logica si sa fie foarte ridicole. Nu trebuie sa te gandesti prea mult, primul lucru ridicol care iti vine in minte e de obicei cel mai bun.  Trebuie sa vezi aceasta imagine ridicola macar o fractiune de secunda, nu incerca sa vizualizezi cuvinte.


    • De exemplu, incepem cu primele doua obiecte din lista, zahar si oua: imagineaza-ti ca iei o punga de zahar din raft, o rupi, si in loc sa curga zahar din punga, curg multe oua ce cad si se sparg pe jos.
    • Acum, facem asocierea obiectelor oua si cereale. Intotdeauna vei asocia obiectul precedent cu obiectul urmator. Imagineaza-ti cum se rostogolesc spre tine cereale foarte mari (de marimea unui om) si rotunde de ciocolata si vanilie, iar in ordine sa le opresti arunci cu oua in ele.
    • Cereale si bere: ai cereale intr-un bol, iar in loc sa torni lapte peste ele, torni bere dintr-un butoias de 5l (cum ar fi cel de la Heineken).
    • Bere si toc de hartie: desfaci o doza de bere, si odata desfacuta sar din doza multe hartii A4 (ca in genul confeti-urilor) si se imprastie peste tot.
    • Toc de hartie si baterii: imagineaza-ti cum deschizi un toc de hartie pentru a scoate cateva coli A4, dar in loc de coli gasesti inauntru baterii confectionate din hartie de diferite marimi.
    • Baterii si sapun: imagineaza-ti cum introduci baterii AAA intr-un sapun care este dotat cu un compartiment special pentru acestea.
    • Sapun si telefon: imagineaza-ti ca scoti din buzunar un sapun prevazut cu taste si-l folosesti pe post de telefon.
    • Telefon si ficus: introduci telefoane de dimensiuni mici in pamantul dintr-un ghiveci si instantaneu rasare un ficus mare ce ajunge pana la tavan.
    • Iar in final ficus si becuri: imagineaza-ti ca ficusul in loc sa dea frunze noi, ii creste multe becuri pe care le culegi in fiecare zi.

    Incearca din nou testul sau un altul cu alte obiecte si de numar diferit si ai sa vezi ca o sa le retii pe toate fara nici un fel de problema. Cu putina practica asocierea va veni instantaneu si iti va fi foarte usor sa memorezi multe obiecte intr-un timp foarte scurt.

    Surse: optusnet.commemorise

    2 comentarii:

    1. http://en.wikipedia.org/wiki/Linked_list

      RăspundețiȘtergere
    2. Am incercat sa asociez laptele, cu lamai stoarse.
      Am inceput sa salivez instantaneu. Ingenioase asocierile. Doar ca, nu-ti pun mintea la contributie, ci mai degraba ti-o ambaleaza. Iese un conglomerat. Ar fi o tehnica buna pentru bancuri. :)

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori