• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Varsta cainilor


    Fiind un mare iubitor de caini, nu de multe ori m-am intrebat care ar fi varsta reala al unui caine la un moment dat. Asa ca am facut niste investigatii pe net si am sa va prezint in continuare ce am aflat.  

    Vechea zicala conform careia un an de viata al cainelui este egal cu sapte ani de viata ai omului deriva din diviziunea duratei medii de viata ai omului fata de durata medie de viata a cainelui.

    Cainii, imbatranesc mult mai repede decat oamenii datorita metabolismului lor mai rapid. De fapt, cu cat este mai mare un mamifer, cu atat mai incet este metabolismul sau si durata vietii sale mai lunga. Cu toate astea, acum este general acceptat faptul ca regula de sapte la unu pentru determinarea varstei reale a unui caine este incorecta. Spre exemplu, nu este ceva neobisnuit ca un caine sa traiasca 15 ani, pe cand, foarte putini oameni ajung la varsta de 105 ani.

    Se crede ca regula de sapte ani nu trebuie aplicata proportional, si ca, este mai potrivita pentru sectiunea de mijloc al duratei de viata a unui caine, pe cand fazele de inceput si finale nu pot fi corelate cu cele ale omului. Cainii incep sa mearga de la trei saptamani si ating maturitatea fizica la 18 luni. Daca folosim aceasta regula de sapte ani, atunci un bebelus ar trebui sa inceapa sa mearga pe la cinci luni, iar un copil ar trebui sa atinga maturitatea fizica pe la 11 ani. O metoda de calcul mai precisa pentru a determina varsta realistica a cainelui este de a aloca 21 de ani pentru primii doi ani (cand cainii si oamenii ating maturitatea) si apoi cate patru ani pentru fiecare an aditional.

    Dimensiunea cat si rasa cainelui sunt, de asemenea,  factori ce au un impact asupra rapiditatii de imbatranire al unui caine. Cainii mai mari imbatranesc mai repede, asa ca nici regula de mai sus nu se poate aplica la toate rasele de caini. De fapt, cu cat este mai batran cainele, cu atat mai precisa devine ratia de sapte la unu. Tinand cont de acesti factori, metoda de calcul de mai sus devine urmatoarea: 21 de ani pentru primii doi ani de viata a cainelui, apoi in functie de dimensiune si rasa vom avea pentru cainii de talie mica si medie(Chihuahua) o ratie de patru la unu, pentru cei de talie mare(Collie, Retriever) o ratie de sase la unu, iar pentru cei de talie foarte mare(Mastiff, Marele Danez) o ratie de opt la unu. In general, un caine de talie mare in varsta de zece ani este considerat a fi in varsta de 78 de ani, iar unul de talie mica in varsta de zece ani,  ar avea 56 de ani.

    O alta metoda de calcul este de a atribui primului an de viata al cainelui 16 ani umani (deoarece cainele atinge maturitatea in jurul varstei de un an, pe cand omul in jurul varste de 16 ani), apoi de a adauga o ratie de patru la unu pentru cainii de talie mica, cinci la unu pentru cei de talie mare, si de sapte la unu pentru cei de talie foarte mare pentru fiecare an aditional. Aveti mai jos si un tabel cu aceasta metoda de calcul.



    Surse: dogyearsmetpetsnopes

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori