• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    10% din creier la un moment dat


     Am facut aceasta mica postare ca un raspuns celor care mi-au transmis verbal cat si scris  prin comentarii la postarea  "Chiar folosim doar 10% din creierul nostru? "  cum ca mitul celor 10% se refera la procentajul creierului folosit la un moment dat. Tin sa ii contrazic si sa incerc sa demonstrez ca si aceasta varianta a mitului este nefondata in cele ce urmeaza.

    Sa luam un mic exemplu:

     Simplul act de a-ti turna cafeaua dimineata.Mergi pana la cofeemaker, iti intinzi mana dupa cana din cofeemaker, torni cafeaua in cana si lasi loc si pentru frisca :). In aceste cateva secunde urmatoarele parti ale
    creierului devin active:
    • lobul occipital - lobul posterior al creierului, unde sunt localizaţi centrii vederii.
    • lobul parietal - este pozitionat deasupra lobului occipital si integreaza informatiile senzoriale, determinarea simtului spatial si de navigatie.
    • cortexul motor - regiune a cortexului cerebral responsabila de initierea impulsurilor nervoase legate de activitatea voluntara a muschilor corpului.
    • cortexul senzorial - regiune responsabila cu receptarea informatiilor aduse pe caile nervoase senzitive din orice parte a organismului.
    • ganglioni bazali - mase de substanta cenusie, inconjurate de substanta alba localizate la nivelul encefalului. Ei au legaturi nervoase complexe atat cu talamusul cat si cu cortexul cerebral, fiind implicati in reglarea miscarilor voluntare.
    • cerebelul - printre altele coordoneaza reflexele musculare somatice si vegetative.
    • lobul frontal - contine marea parte a neuronilor cu dopamina. Sistemul dopaminei este asociata cu atentia, memoria pe termen scurt, planuirea si sofatul.

     O furtuna cu fulgere ale activitatii neuronilor se produce aproape pe toata suprafata creierului in timp de cateva secunde.

     Nu exista regiuni inactive, nici chiar daca au sarcini anume. Neuronii se afla intr-o permanenta stare de veghe, caci astfel, nestimulati, ei ar muri. Daca 90% din creier ar fi inactiv, toti neuronii corespunzatori ar disparea si creierul s-ar reduce la 10% din volumul actual. Nici macar cand parem inactivi neuronii nu se odihnesc, noi continuam sa respiram, sa ne miscam, sa visam, sa gandim, etc.

     Desi nu ne folosim toti neuronii, ne putem imbunatatii capacitatiile intelectuale deoarece nu conteaza cati folosim, ci numarul de conexiuni stabilite intre ei.

    Creierul nostru efectueaza mai multe operatii in acelasi timp:
    • organizeaza si coordoneaza organele corpului pentru a mentine o unitate de sine, organizeaza si coordoneaza simturile pentru a mentine o relatie continua cu mediul inconjurator.
    •  o a doua operatie tine de partea intelectuala si ajuta rationamentul nostru (chiar si cand suntem inactivi continuam sa gandim, chiar daca inconstient).
    •  a treia ar fi necesitatea creierului de a mentine in permanenta un echilibru pentru a executa adecvat primele doua operatii de mai sus.

     In octombrie 2007 intr-un episod din Mythbusters  au efectuat patru teste (memorie, luarea deciziilor, abilitatea de calcul si procesarea informatiilor vizuale) folosind un magnetoencefalogram . Rezultatele au aratat o activitate globala de 35%. La o alta testare folosindu-se de un fMRI , subiectul in cauza a inregistrat 15% in stare de repaus, dar 30% in timp ce povestea o intamplare cu intentia de a activa cat mai multe parti ale creierului posibil.

     Sper ca am lamurit oarecum si problema celor "10% la un moment dat". Ca sa fac o analogie cam exagerata ganditi-va la computerul vostru. Daca tineti task managerul deschis tot timpul si executatii diferite actiuni ca deschiderea documentelor, a unor aplicatii, chiar si miscarea mouse-ului veti vedea ca procentajul folosirii procesorului creste si scade in permanenta, dar nici macar in stand by nu scade sub 10%.

     Daca doriti sa dezbatem aceasta problema mai mult va astept cu comentarii si cu articole sau ceva asemanator, dar binenteles, din surse sigure si de incredere.



    3 comentarii:

    1. Mihaiu Rudolph30 mai 2011 la 13:35

      Legat de comentariul făcut în articolul "Chiar folosim doar 10% din creierul nostru?":

      Remarca mea a fost bazată pe o informație oferită în cadrul emisiunii QI (sau în "Cartea Ignonanței", disponibilă și la noi), în baza studiului lui Peter Lennie de la New York University Centre for Neural Science. Acesta susține că de-a lungul zilei ne folosim 100% din creier, dar aproape niciodată mai mult de 3% în orice moment pentru că energia necesară pentru a "reseta" neuronii ar fi mult prea mare.
      Evident, cunoștințele mele în domeniu sunt cel puțin limitate și drept urmare nu voi încerca să apăr acest punct de vedere :)

      Am adăugat un link către studiul cu pricina (afirmția se află în secțiunea "Consequences of Expensive Spikes":
      http://www.ini.uzh.ch/~peterk/Lectures/AttentionSeminar/Lennie.CurrBiol.pdf

      RăspundețiȘtergere
    2. Eu nu incerc sa va contrazic, eu am scris in functie de ce am gasit pe net, dar nu am gasit informatii concludente care sa sustina teoria celor 10% la un moment dat. Tocmai din acest motiv am cerut sa veniti cu link-uri. :)
      Oricum, presupun ca mitul va fi in continuare subiect de polemici mult timp de acum incolo, mai dureaza pana descopera cu exactitate cat procentaj folosim din creier.
      Multumesc pentru link, am sa arunc o privire :)

      RăspundețiȘtergere
    3. Mihaiu Rudolph30 mai 2011 la 14:44

      E foarte sănătos demersul tău de a ne încuraja să ne susținem afirmațiile prin argumente. Ține-o tot așa :)

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori