Numerele mayase si numerele romane
Numerele mayase
Nativii americani au descoperit si ei agricutura si au inventat diferite modalitati de a scrie numere. Ei aveau un sistem care era chiar mai bun deca cel al egiptenilor. Ei au tinut o evidenta perfecta a datei si totodata au calculat ca durata unui an este de 365.242 de zile. Ei numarau in baza 20, probabil folosindu-se de degetele de la maini si de la picioare.
Numerele erau formate din trei simboluri: un simbol sub forma de cochilie pentru numarul zero, un punct pentru unu si o linie pentru numarul cinci. simbolurile erau grupate pe verticala pentru a forma numere de pana la 20. Pentru a reprezenta numere mai mari de 20, mayasii aranjau simbolurile in straturi. Numerele noastre sunt scrise pe orizontala, insa mayasii lucrau pe verticala. Stratul cel mai de jos era pentru numere de pana la 20, apoi pe urmatorul strat simbolurile erau inmultite cu 20, iar pe al treilea strat simbolurile erau inmultite cu 400. Aveti cateva exemple in figurile de mai jos.
Numerele romane
Numerele romane s-au intins de-a lungul Europei in timpul Imperiului Roman. Romanii numarau in baza 10 si foloseau litere pe post de numere. Pentru europeni, aceasta a fost principala modalitate de a scrie numere timp de 2000 de ani. Inca mai intalnim numere romane si astazi la ceasuri, la numele roialitatiilor (Regina Elizabeth II), si in carti ce au numerotate paragrafele cu (i), (ii) si (iii).
Numerele romane au la baza sapte simboluri: I pentru 1, V pentru 5, X pentru 10, L pentru 50, C pentru 100, D pentru 500 si M pentru 1000. Pentru numere mai mari de 4000, ei adaugau o linie deasupra unui simbol pentru a indica multiplicarea cu 1000 a simbolului respectiv.
Pentru a scrie orice numar, incepi o lista de litere care adunate dau numarul respectiv, incepand cu numere mici in dreapta si continuand cu cele mari in stanga. Pe masura ce numarul este mai mare, cu atat mai mare devine si lista. De exemplu, pentru a scrie 49 avem nevoie de 9 litere: XXXXVIIII.
Pentru a face lucrurile mai simple, romanii au inventat o regula ce permite sa scazi un numar mai mic cand se afla in stanga unuia mai mare. Asa ca, in loc de IIII pentru numarul 4, vom avea IV, IX pentru 9, XL pentru 40, XC pentru 90, CD pentru 400 si CM pentru 900. Unii nu au respectat intotdeauna aceasta regula, astfel ca, si in zilele noastre veti intalni numarul 4 scris IIII pe unele ceasuri.
Pentru inmultire si impartire, numerele romane erau ingrozitoare. Aveti in poza de mai jos inmultirea numerelor 123 cu 165 ce are ca rezultat 20295. Probabil ca numerele romane au tinut in loc matematica zeci de ani. Matematica a prins aripi cand sistemul inteligent de a numara al indienilor a ajuns in Europa. Dar, despre asta in partea urmatoare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu