• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

  Numarul Pi


  Pi este circumferinta unui cerc impartita la diametrul sau. O sa aveti acelasi rezultat indiferent de marimea unui cerc, puteti incerca si voi cu o bucata de sfoara pe diferite lucruri circulare (pahare, farfurii, galeti, etc...).

  Numarul pi este un numar irational deoarece este imposibil de aflat cu exactitate cate zecimale are. El nu are o ratie simpla cum ar fi 22/7 care sa dea cu exactitate numarul pi, iar zecimalele sale nu respecta nici un model matematic , ci par a fi la intamplare. Daca ar fi sa scrieti pe hartie numarul exact de zecimale, ati face asta la infinit.

  Numarul pi apare in cele mai neasteptate locuri. Ganditi-va la un rau lung care are un traseu sinusoidal pana la varsarea sa in mare (ca raul Amazon de exemplu). Daca masurati lungimea raului si o impartiti la distanta formata dintr-o linie dreapta de la izvor pana la punctul in care se varsa, raspunsul va fi un numar foarte apropiat de numarul pi, iar aceasta forma nu contine nici un cerc!

  O mica istorie a determinarii cat mai multor zecimale a numarului pi:
  • 2000 I.Hr. – Egiptenii socoteau numarul pi ca fiind 16² / 9² sau 256/81, sau 3.16 cu o exactitate de o singura zecimala.
  • 250 I. Hr. – Filozoful grec Arhimede a fost primul care a estimat cat mai riguros numarul pi. El a realizat ca amploarea acestuia poate fi limitata inscriind cercuri in poligoane regulate si calculand perimetrele externe si interne a acestor poligoane. Folosind 96 astfel de poligoane, el a demonstrat ca  3  10/71  < ∏ < 3  10/70, adica 3.14185 – o exactitate de 3 zecimale.
  • Secolul al 16-lea – Ludolph van Ceulen din Germania a calculat numarul pi cu o exactitate de 35 de zecimale dar a murit inainte de a fi publicata descoperirea. Asa ca, aceasta a fost inscriptionata pe piatra lui funerara.
  • 1706 – Astronomul englez John Machin a descoperit o formula complicata pentru aflarea cat mai exacta a numarului pi, si a calculat cu exactitate primele 100 de zecimale.
  • 1873 – Matematicianul englez William Shanks s-a chinuit timp de 15 ani pentru calcularea a 707 zecimale dar din pacate a facut o greseala la a 528-a zecimala, rezultand ca celelalte zecimale sa fie gresite la randul lor.
  • 2004 – Yasumasa Kanada din Tokyo a calculat cu ajutorul unui computer un numar de 1.24 trilioane de zecimale a numarului pi.

  Numarul pi este extrem de folositor cercetatorilor, inginerilor si designerilor. Orice lucru care are o forma circulara sau se misca in cercuri (roata, conserva, planeta), implica numarul pi. Fara acest numar, nu am putea construi masini sau nu am putea intelege rotatia planetelor.

  Inainte a ne folosi de computer pentru a calcula numarul pi, oamenii aveau o obsesie de a memora cat mai multe zecimale posibile. Detinatorul acestui record, recunoscut de Guinness Worl Records, a fost cel al unui student de 24 de ani din China, Lu Chao. El a memorat un numar de 67.890 de zecimale, luandu-i 24 de ore si 4 minute pentru a le recita fara eroare.
  Sunt multe feluri de a memora zecimalele lui pi, iar printre astea se numara si metoda piemului, adica un poem ce reprezinta numarul pi, in care lungimea fiecarui cuvant reprezinta o zecimala. Piemul Cadaeic Cadenza contine primele 3835 de zecimale ale lui pi.     

  Pe data de 14 martie se sarbatoreste ziua Pi. Aceasta data este aleasa de americani ca fiind reprezentativa numarului pi prin faptul ca la ei se scrie sub forma 3/14. Aceasta traditie a inceput in anul 1988, fondatorul ei fiind fizicianul Larry Shaw, cunoscut sub pseudonimul de „Printul Pi”. Dupa cum va dati bine seama, mancarea traditionala a acestei zile este placinta, atata timp cat ea are o forma rotunda.

  Surse: wikipedia, Johnny Ball – Think of a number


  5 comentarii:

  1. Cred că te referi la 14 martie.

   RăspundețiȘtergere
  2. eeehhhh mi-ai luat-o înainte :)) ... și cât m-am mai gândit la subiectul ăsta :D!

   Frumoasă postare, felicitări!

   RăspundețiȘtergere
  3. @KSPR: Multumesc ca ai vazut :) Am modificat :)M-am cam grabit cand am facut postarea...ceva probleme cu net-ul si vroiam sa o termin cat mai repede :)

   @Dana: Am verificat pe blogul tau intai, chiar ma asteptam sa gasesc ceva :) Ma gandeam sa fac un articol si despre numarul phi. Sa-mi zici daca vrei sa te apuci tu de el :)

   RăspundețiȘtergere
  4. Urma săptămâna viitoare :))). E în regulă, numerele sunt domeniul tău; ți-l las ție! :))

   RăspundețiȘtergere
  5. Mai mult decât interesant!
   Mulţumesc!

   RăspundețiȘtergere

   
  Page Rank
  contoare