• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    De ce plang oamenii?




    Plansul sau lacrimarea este procesul de producere al lacrimilor. Acest proces este declansat de glandele lacrimale ce se afla sub pleoape. Oamenii plang din mai multe motive:

    • Lacrimile bazale - sunt produse in mod continuu pentru a lubrifia si a curata ochiul. Acestea mentin ochiul umed si contin apa, lipide, grasimi si proteine, cat si anumiti compusi meniti sa protejeze impotriva infectiilor. Cu fiecare clipire, lacrimile sunt imprastiate pe suprafata ochilor.
    • Lacrimile reflexe – sunt o reactie impotriva iritantilor si a obiectelor straine cat si la stimuli externi.
    • Lacrimi psihologice – sunt cauzate de emotii puternice.

    Atunci cand o persoana este ranita, emotional sau fizic, glandele lacrimale cateodata se contracta si produc lacrimi psihologice. Cand o persoana este intr-o stare emotionala suprasolicitata, corpul reactioneaza si produce un numar mare de hormoli si alte chimicale ce se regasesc in lacrimile psihologice, dar absente in celelalte tipuri de lacrimi. Plansul este benefic atat sanatatii emotionale cat si a celei fizice a corpului deoarece ajuta corpul sa elimine tensiunea si toxinile chimicale acumulate si sa echilibreze nivelul de stres. Studiile au aratat ca lacrimile psihologice contin mult mangan, un element ce afecteaza temperamentul, cat si mai multa prolactina, un hormon ce regleaza productia de lapte si care are un efect de calmare. De aceea dupa o buna portie de plans persoana respectiva se simte mai bine si mai calma.

    Plansul mai este si o metoda universala de comunicare. Spre exemplu, bebelusi, deoarece nu pot inca vorbi, isi exprima foamea, nervozitate, frica, frustarea, etc prin metode diferite de plans. Pentru adulti, este o metoda eficienta de a-si exprima tristetea si sentimentele in diferite circumstante cum ar fii nunti, inmormantari, etc.

    Poate va intrebati de ce femeile plang mai mult decat barbatii? Rezultatele mai multor studii au aratat ca femeile sunt mai emotive decat barbatii. In plus de asta, depinde si de societatea in care traiesc. In multe societati, daca barbatul plange, este un semn de slabiciune. El trebuie sa fie puternic si nu ar trebui sa planga decat in anumite situatii triste ca inmormantarile, de exemplu. Femeia , in shimb, fiind mai emotiva, ii este permis sa planga. Asa ca inca de la inceput, barbatul este invatat sa nu se poarte sau sa planga ca o fata. Dar acest concept este gresit si poate duce la dezvoltarea comportamentului agresiv la barbati.

    Desi exista o dezbatere semnificativa daca animalele au emotii si daca aceastea si le pot exprima, s-ar parea ca unele animale plang din motive emotionale. Elefantii par a-si jeli membrii famliei care au decedat recent, vor pazi corpurile acestora si vor parcuge distante lungi pentru a-l vedea. Cimpanzeii, de asemenea, par a plange, dar unii cercetatori insista asupra faptului ca lacrimile varsate de acestia sunt doar pentru curatarea ochiilor.

    Lucruri interesante despre lacrimi si plans:
    • 15 centimetri cubi de lacrimi bazale sunt produse de ochiul uman intr-un an.
    • 30% de magneziu in plus contin lacrimile psihologice fata de cele bazale sau reflexe.
    • 98,2% este continutul de apa in lacrimi.
    • 130 de substante se gasesc in lacrimi.
    • 6 euro costa intrarea intr-un local japonez unde se practica terapia prin lacrimi.
    • Canalul lacrimogen al barbatilor este mai mic comparativ cu cel al femeilor.
    • 8% dintre cei care plang, plang mai mult de o ora.
    • 39% din plans are loc seara, 16% dimineata, 29% dupa-amiaza si 17% noaptea.
    • 40% dintre oameni plang singuri.
    • 88,8% se simt mai bine dupa ce plang.
    • 7 este numarul anual de episoade de plans pe care le are barbatul comparativ cu 47, care este numarul anual mediu pe care le are femeia.
    • 6-8 pm este intervalul cel mai comun in care oamenii plang.


    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori