• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Lucruri interesante despre care probabil ca nu stiai - 1


    Fructul miracol sau Synsepalum dulcificum.

    Fructul miracol este un fruct de padure de marimea unei boabe de cafea, nativ Africii de Vest. Ceea ce face acest fruct sa fie atat de deosebit, este faptul ca, atunci cand este mancat, face ca toate alimentele acre ulterior consumate sa aiba un gust dulce. Acest efect dureaza intre 15 si 60 de minute si este cauzat de miraculina, un substituit natural al zaharului. Fructul in sine are un continut scazut de zahar si are un gust usor dulce.
    Desi nu s-a descoperit motivul precis care cauzeaza acest efect, o terorie este ca miraculina actioneaza prin distorsionarea receptorilor de dulce ai mugurilor gustativi aflati pe varful limbii, astfel incat acestea sa devina receptive la acizi, in loc de zahar si alte lucruri dulci. Receptorii de dulce, apoi, transmit creierului informatia ca atunci cand vin in contact cu aciditatea sa transmita gustul de dulce.

    Au fost tentative de creerea unui indulcitor comercial din acest fruct, in ideea folosirii in diete, la pacientii diabetici si la cei cu cancer deoarece contracareaza gustul metalic din urma chimoterapiei. Din pacate, aceste tentative au fost respinse deoarece FDA (Food and Drug Administration) a catalogat acest fruct ca provocand dependenta, probabil, datorita presiuni exercitate de companiile producatoare de zahar deoarece prevedeau pierderi imense ale profitului.

    Care este capitala Thailandei?

    Binenteles, o sa spuneti Bangkok. Dar ce probabil nu stiti este faptul ca nu se mai numeste asa de vreo 200 de ani. Bangkok este doar un cartier de pe malul de vest al raului Chao Phraya, iar numai strainii folosesc aceasta denumire pentru oras. Numele oficial al orasului este Krung Thep si inseamna Orasul Ingerilor, iar el este o abreviere de la numele de ceremonie al orasului, care este probabil cel mai lung nume din lume. Numele de ceremonie a fost stabilit de catre regele Buddha Yodfa Chulaloke si este : „Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit”. In traducere, el suna cam asa: „Orasul ingerilor, cetatea cea mare, eterna cetate bijuterie, cetatea inexpugnabila a zeului Indra, capitala cea mare a lumii dotata cu noua pietre pretioase, orasul fericit, care abunda in enormul palat regal care seamana cu lacasul ceresc unde domneste zeul reincarnat, un oras dat de Indra si construit de Visnukarma”.

    De ce suna atat de bine viorile Stradivarius?

    Antonio Stadivari este considerat a fi cel mai bun producator de viori din lume. El a trait in Italia intre anii 1644 si 1737. Cercetatorii inca nu au descoperit de ce aceste viori suna atat de incredibil de bine, dar au aflat ca lemnul din care sunt facute reprezintat un factor foarte important. Incepand din 1500 pana in 1800, Pamantul a trecut printr-o mica era glaciara datorata in mare parte unei activitatii vulcanice crescute si a unei descrescute activitati solare cunoscuta si sub numele de Maunder Minimum. Ca rezultat al acestei raciri, copacii din care au fost confectionate viorile lui Stradivari au avut o crestere inceata ce a determinat ca lemnul sa fie neobisnuit de dens. Henri Grissino-Mayer, cercetator al inelelor copacilor de la Universitatea Tennessee si Lloyd Burckle, climatolog la Universitatea Columbia au publicat in Dendochronologia concluziile lor de sprijn ale teoriei privind cresterii densitatatii lemnului. In anul 2008 niste cercetatori olandezi au adus dovezi noi privind aceasta teorie, dupa ce au examinat viorile cu raze X si au gasit o densitate extrem de consistenta cu variatii joase in cresterea aparenta a copacilor din care au fost produse acele viori.




    Densitatea planetei Saturn.

    Daca ai pune planeta Saturn intr-un imens pahar cu apa, ea ar pluti. Densitatea planetei Saturn este de 0.687 g/cm3, pe cand densitatea apei este de 0.998 g/cm3. Saturn are o densitate atat de mica deoarece are o atmosfera consistenta din hidrogen si heliu de o grosime de 1000 de km. Urmatorul strat al planetei este compus din hidrogen, primii 30000 de km din acest strat este compus din hidrogen in stare gazoasa iar restul din hidrogen metalic intr-o stare lichida. Ultimul strat, miezul planetei, este format din apa, metan si amoniac.


    2 comentarii:

    1. dar de ce planetele, avind o masa colosala, ^^plutesc^^ totusi in spatiu ?

      RăspundețiȘtergere
    2. Ca sa-ti rapund pe scurt pentru ca astfel m-as intinde pe cateva pagini, ideea e ca planetele sunt intr-o continua miscare guvernata de atractia gravitationala a soarelui.

      Totul pluteste in spatiu deoarece nu exista gravitatie. Atunci cand un lucru se afla in vecinatatea unuia mai mare, este atras catre acesta de forta gravitationala a acelui lucru.

      Sper ca te-am lamurit :)

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori