• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Vinovăţia, un sentiment inutil şi dăunător.



    Un sfat pe săptămână: Vinovăţia, un sentiment inutil şi dăunător.

    Vinovăţia este acel sentiment de responsabilitate şi de culpabilitate pentru unele lucruri care le-aţi făcut în trecut sau pe care urmează să le faceţi şi le consideraţi a fi greşite. Ea este un sentiment negativ care ne macină şi ne consumă energie, resurse şi timp. Spre exemplu, i-aţi spus unui prieten ceva nepoliticos sau l-aţi critic dur. După o anumită perioadă o să vă pară rău şi veţi simţi un sentiment de vinovăţie ce vă va face să credeţi că sunteţi o persoană rea pentru că aţi actionat astfel, pentru că aţi rănit sentimentele acelei persoane. Nu este nevoie să vă încărcaţi cu această povară care vă va face viaţa mai grea. Faptul că v-aţi dat seama că ce aţi spus a fost cam deplasat, este foarte bine, cereţi scuze persoanei respective şi învăţaţi din greşeli.

    Vinovăţia, mai este folosită şi ca o armă de manipulare emoţională. Este folosită în educarea copiilor cât şi în şantajarea emoţională a partenerului de viaţă sau a altor persoane din jur. Lumea a observat că este foarte eficientă în mobilizarea unei persoane, dar aceasta are şi efecte secundare nedorite. Ideea este să judecaţi totul la rece şi să nu vă lăsaţi influenţaţi de unele reproşuri (pe care uneori nici nu le meritaţi).



    3 comentarii:

    1. nu sint de acord,de n-ar fi acest sentiment nici nu ne-am da seama ca l-am facut pe cineva sa sufere,indiferenti mereu vom dovedi sa fim

      RăspundețiȘtergere
    2. Depinde... Daca ii spui cuiva rautati, vei fi constient ca o vei rani si o vei face sa sufere pe acea persoana...
      Ideea e sa realizezi acest lucru inca de l-a inceput si sa-ti retragi cuvintele, nu sa astepti o zi, doua, trei, iar in acest timp sentimentul de vinovatie sa te macine in interior.
      Nu stiu daca am fost destul de clar :)

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori