• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Careu magic


    Am gasit acest careu magic prezentat sub forma unei probleme pe site-ul Geometry Center şi mi-a captat imediat atenţia într-un mod foarte plăcut. El a fost publicat de Marie Berrondom în cartea „Mathematical games” în anul 1983.

    Ideea este să alegeţi un număr cuprins între 1 şi 26, după care să vă uitaţi atent la fiecare pătrat în parte, notând totodată numărul din colţul din stânga sus corespunzător fiecărui pătrat în care se regăseşte numărul ales de voi. După ce terminaţi procesul pentru toate cele şase pătrate, adunaţi numerele notate. Supriză! Suma lor este egală cu numărul ales iniţial :)


    De exemplu alegem numărul 13. Acest număr se regăseşte în primul pătrat dacă începem număratoarea de la stânga la dreapta, în al treilea, iar de pe al doilea rănd se regăseşte în pătratul din mijloc. Prin urmare avem 1 + 3 + 9 = 13.

    Explicaţia este dată de următoarea logică: orice număr Y egal sau mai mic decât 26 este mai mic, binenţeles, decât 33 = 27. Prin urmare poate fi scris în baza trei după cum urmează:

    Y = (0 sau 1 sau 2) x 30 + (0 sau 1 sau 2) x 31 + (0 sau 1 sau 2) x 32 , adica
    Y = (0 sau 1 sau 2) + (0 sau 3 sau 6) + (0 sau 9 sau 18).

    De exemplu:
    • 11 = (2) + (0) + (9)
    • 23 = (2) + (3) + (18)

    4 comentarii:

    1. Asta da careu! Super ideea, mi-a plăcut! :)

      RăspundețiȘtergere
    2. Ma bucur ca ti-a placut, de altfel, nici nu ma asteptam sa nu-ti placa ;)

      RăspundețiȘtergere
    3. super tare careul.as dori daca ai putea sa imi faci un careu de 6 cifre in care sa se intalneasca toate combinatiile de cifre posibile

      RăspundețiȘtergere
    4. Fii mai specific, da-mi mai multe detalii si vedem ce putem face :)

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori