• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Culori ascunse


    Am gasit de curând pe site-ul hiddencolors nişte „iluzii optice” foarte interesante. Observaţi că am folosit ghilimele. Asta pentru că ele nu sunt chiar nişte iluzii optice ci, de fapt, adaptaţii cromatice oculare, adică abilitatea ochiului de a se ajusta la diferite nivele de luminozitate şi întuneric.

    Spre exemplu atunci când porţi ochelarii de schi. Aceştia au o tentă portocalie iar ochii se adaptează la această culoare astfel încât, după un anumit timp începi să vezi totul colorat normal. Atunci când îţi dai jos aceşti ochelari, vei vedea totul în albastru deoarece creierul tău încă compensează cu portocaliu. La fel şi în exemplele de mai jos. Îţi forţezi creierul să compenseze culorile negative, adaptându-ţi ochii să vadă alte culori, culori care se întâmplă să fie cele corecte atunci cănd cele negative sunt îndepărtate.

    Aveţi mai jos doua filmuleţe în care trebuie să vă concentraţi la punctul din centrul imaginii iar dupa aproximativ 30 de secunde imaginea se va schimba cu una în alb şi negru. Continuaţi să vă uitaţi în acelaşi punct. Să nu vă uitaţi în altă parte!!!! Cu toate că imaginea este în alb şi negru,  voi o să o vedeţi în culori atâta timp cât nu schimbaţi privirea din centrul imaginii!

    Pentru mai multe exemple vizitaţi galeria de pe hiddencolors.

    Crocus Flowers


    Matthew McConaughey





    2 comentarii:

    1. Super! Știam „jocul de culori”, dar nu văzusem până acum decât unul! :) Mulțumesc!

      RăspundețiȘtergere
    2. Intotdeauna o placere sa va aduc la cunostinta lucruri interesante ;)

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori