• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    De ce plutesc raţele?


    Am gasit această poză superbă pe Reddit şi nu m-am putut abţine să nu mă întreb, da chiar, cum de plutesc raţele?

    După câteva cercetări, cea mai competentă explicaţie am gasit-o pe howstuffworks. Am să vă fac un mic rezumat în cele ce urmează.

    Cu toate că raţele sunt nişte păsări destul de uşoare ele nu ar putea pluti fără următoarele patru caracteristici. Una dintre cele mai importante fiind faptul ca dispun la baza cozii de o glandă uropigiană ce produce o secreţie unsuroasă, acestea împrăştiindu-l pe tot corpul pentru îngrijirea penajului, făcându-l astfel impermeabil. Această glandă se mai regăseşte la toate păsările de apă, la păsările răpitoare şi la unele specii de porumbei.

    Altă caracteristică importantă este aceea că penele sale sunt strâns interconectate cu un sistem de cârlige, putând astfel să reţină aerul între acestea. Dacă au nevoie să se scufunde pentru o mică gustare, raţele îşi presează penele eliberând astfel aerul.

    Raţele mai dispun şi de un sistem intern de saci cu aer ce le ajută să plutească. La fel ca la caracteristica precedentă dacă vor să se scufunde, ele vor fi nevoite să elimine aerul din saci.

    Ultima caracteristică ce ajută raţele să plutească este că oasele acestora sunt goale în interior, ca de astfel şi la majoritatea păsărilor. Aceste oase sunt incredibil de puternice şi uşoare permiţând astfel raţelor să plutească şi să zboare.









    3 comentarii:

    1. Am invatat de treburile astea prin clasa a 6-a la zoologie: nu stiam insa de chestia cu penele...interesant :)

      RăspundețiȘtergere
    2. Nu m-am întrebat niciodată de ce plutesc; recunosc, am luat totul ca atare! Mulţumesc pentru explicaţii! :)

      RăspundețiȘtergere
    3. Ma bucur ca reusesc sa va trezesc interesul din lucruri ce initial par banale :)

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori