• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Lucruri interesante despre Crăciun.


    Am citit ieri o frumoasă postare de a lui Adeenah de pe Blogevent şi nu pot să nu-i dau decât dreptate. Într-adevăr, odată cu trecerea timpului, înaintăm treptat în vârstă, iar copilul din noi dispare tot mai mult, luând cu el şi magia Crăciunului. Timpul ne presează din ce în ce mai mult, suntem prea ocupaţi cu treburi de „oameni mari”, prea ocupaţi să alergăm după cadouri, şi am observat că mulţi au început să uite ce înseamnă de fapt Crăciunul. Îmi este dor de sentimentele pe care le simţeam atunci când eram copil. Acum totul s-a schimbat, trăim în era vitezei şi nu acordăm destulă importanţă lucrurilor ce cu adevărat contează. Sper ca voi să nu uitaţi lucrul ăsta, să vă întoarceţi la origini şi să petreceţi Crăciunul aşa cum se cuvine.

    Am să vă prezint în cele ce urmează câteva lucruri interesante despre Crăciun şi totodată vă urez să aveţi un Crăciun fericit alături de cei dragi!

    Etimologie

    Mulţi cercetătorii consideră că originea cuvântului „Crăciun” provine din forma de acuzativ a cuvântului calatio, şi anume, calationem. La romani calatio reprezenta convocarea poporului de către preoţii păgâni în fiecare zi de întâi a lunii pentru anunţarea sărbătorilor din luna respectivă. Cei creştinaţi din Dacia considerau anunţarea sărbătorilor de peste an ce avea loc pe 6 ianuarie, de Bobotează, fiind asemănătoare cu calatio roman, ei denumind astfel sărbătoarea creştină a naşterii lui Hristos.

    Cuvântul „Christmas”, derivă din cuvintele „Cristes maesse” din engleza veche, ce înseamnă Liturghia lui Hristos.

    Data Crăciunului

    Nimeni nu ştie cu exactitate când S-a născut Iisus iar prima oară când s-a încercat să se stabilească o dată exactă a naşterii Sale a fost în anul 200 e.n. când mai mulţi teologi din Alexandria au decis ca aceasta să fie pe 20 mai. Prin anii 380, biserica din Roma a încercat cu succes să stabilească data pe 25 decembrie ca fiind una universală, inspirându-se din festivalul roman Saturnalia ce avea loc între 17 şi 21 decembrie şi din sărbătoarea păgână a naşterii soarelui ce avea loc pe 25 decembrie. Singurii care nu au acceptat această dată au fost armenii care au rezervat data de 6 ianuarie acestui eveniment.

    Bradul de Crăciun

    Prima asociere a bradului cu Crăciunul vine din secolul al 7-lea de la Sfântul Boniface, când acesta a tăiat un brad ce era sacru pentru Thor pentru a demonstra sătenilor regiunii respective că zeii nordului nu există. Prin secolul al 15-lea, oamenii tăiau brazi şi îi decorau în casele lor cu fructe zaharisite, bomboane şi lumânări. Împodobirea bradului de Crăciun modern a fost adusă de Martin Luther în anul 1500 când acesta umbla printr-o pădure de conifere acoperită de zăpadă, iar frumuseţea licăriri zăpezii pe crengile acestora l-au fascinat pur şi simplu. Prin urmare a adus unul acasă la el şi l-a împodobit cu lumânări pe care le-a aprins în onoarea naşterii lui Hristos.  

    „Joy to the world”

    Cântecul „Joy to the world” ce a fost compus de Isaac Wats a fost inspirat foarte mult din Psalmul 98 din Biblie, scris de Regele David. Contrar opiniilor melodia nu este despre naşterea lui Hristos ci despre reîntoarcerea Sa pe Pământ. „Joy to the world” este unul dintre cele 750 de imnuri compuse de Isaac Wats.

    Scena naşterii

    Scena naşterii a fost inventată de Sfântul Francis în secolul al 13-lea. Sfântul Francis este una dintre cele mai venerate figuri religioase din istorie şi avea un aparent control asupra animalelor.


    Cadourile de Crăciun

    În timpul festivalului roman Saturnalia oamenii îşi făceau cadouri unii altora pentru a-şi exprima dragostea. Creştinismul, iniţial nu prea a fost de acord cu această tradiţie fiind puternic asociată cu păgânismul, dar având în vedere că cei trei magi au venit cu cadouri la pruncul Hristos, tradiţia a devenit necesară şi simbolică Crăciunului.

    „Jingle bells”

    Melodia „Jingle bells” s-a numit iniţial „One horse open sleigh” şi a fost scrisă de James Pierpont undeva între 1853 şi 1857. Ea a fost compusă pentru un program de Ziua Recunoştinţei şi a fost lansată în 1857 de către Ditson and Co. din Boston. Nebucurăndu-se de succes, Pierpont a relansat melodia în anul 1859 sub noul nume „Jingle bells”, iar aceasta a căpătat popularitate uşor,  uşor, fiind asociată mai mult cu Crăciunul decăt cu o melodie de sanie. La trei anii după moartea lui Pierpont, în anul 1890, melodia a devenit un real succes reuşind între anii 1890 şi 1954 să se claseze în topul 25 a celor mai înregistrate melodii.

    Xmas

    Acest cuvânt este considerat de mulţi creştini a fi lipsă de respect deoarece ar înlocui numele lui Hristos cu un „X”.  De fapt, „Xmas”, este la fel de vechi ca şi sărbătoarea în sine, „x”-ul fiind de fapt litera grecească chi de la începutul numelui lui Hristos în greacă şi anume „Xριστόςι”.

    Moş Crăciun

    Moş Crăciun este inspirat din Sfântul Nicholas din Myra, un episcop ce împărţea cadouri copiilor sărăci din satul său. Imaginea modernă a lui Moş Crăciun, gras şi îmbrăcat în roşu provine cel mai probabil din poemul „A visit from St Nicholas” cunoscut şi sub numele de „The night before Christmas” din anul 1823, poem ce poate fi citit aici.


    5 comentarii:

    1. Interesant articol...deci cuvantul Craciun vine pana la urma de la calatio...

      RăspundețiȘtergere
    2. Frumoasă postarea ta! Crăciun fericit, Alex! Sărbători cu sănătate, linişte şi bineînţeles, o petrecere pe cinste alături de cei dragi! Să ne citim cu bine în anul care vine! :)

      RăspundețiȘtergere
    3. Da Autovital, mai sunt si altii care cred ca provenienta cuvantului "Craciun" vine din latinescul "creationem" - ziua creeri, facerii lui Iisus.

      RăspundețiȘtergere
    4. Ma bucur ca-ti place postarea, Dana.
      Multumesc pentru urari, la fel iti doresc si eu tie, un craciun fericit alaturi de cei dragi si plin de veselie :)
      Sa fii sigura ca o sa ne citim cu bine in anul care vine, dar sper ca si cu forte noi caci sfarsitul anului astuia m-a cam fentat la categoria timp ;)

      RăspundețiȘtergere
    5. Mă bucur foarte mult că ți-a plăcut articolul meu :) Mulțumesc mult!

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori