• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

  Eşref Armagan – pictorul orb


  Azi am să vă fac cunoştiinţă cu un om foarte deosebit care în ciuda handicapului pe care îl are, reuşeşte să ne dea tuturor o lecţie de viaţă foarte importantă. Eşref Armağan s-a născut orb. Făcând parte dintr-o familie săracă din Turcia, nu a beneficiat de educaţie. Dar asta nu l-a oprit. A învăţat singur să scrie. Şi să picteze. Şi asta a făcut în ultimii 35 de ani, perfecţionându-şi stilul tot mai mult.

  Reţineţi! El nu vede. Nu a văzut niciodată frumuseţea culorilor şi nu a înţeles-o aşa cum o facem noi. El nu a văzut niciodată magia apusului de soare. El nu a văzut niciodată vreo câmpie înflorită din timpul unei primăveri. Dar cu toate astea, frumuseţea picturilor sale perplexează orice persoană normală inclusiv oftamologi, neuro-oftalmologi, neuro-psihiatrii şi neuro-terapeuţi. La prima vedere, oricine crede că e o glumă proastă, că aşa ceva e imposibil, că precis e un truc! Ei bine, totul este real!

  Mai jos puteţi admira câteva dintre celebrele sale picturi care au făcut înconjurul lumii cât şi un filmuleţ preluat dintr-un documentar de pe Discovery Channel despre această unică persoană. Vizionare plăcută!


  6 comentarii:

  1. Asa ceva chiar ca este extraordinar. Incredibil!

   RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos articolul dumneavoastra despre pictorul Esref Armagan. Cred ce este singurul om care nu vede si picteaza , impresionant dea dreptul. Felicitari .

   RăspundețiȘtergere
  3. Cristi, aceeasi reactie am avut-o si eu :)

   Multumesc frumos Dli. Intradevar, nu mai exista nimeni asemeni lui!

   RăspundețiȘtergere
  4. Intr-adevar, ceea ce am vazut, m-a facut sa exclam un singur cuvant. Un cuvant, care exprima starea mea de uimire.
   INCREDIBIL!

   RăspundețiȘtergere
  5. Mă alătur părerii antecomentatorilor mei, încercând totuşi să găsesc o explicaţie a faptului că respectă realitatea în privinţa culorilor; mă aşteptam să văd picturi mai apropiate de suprarealism, dar nu! Copacii tot verzi sunt, iar cerul sau apa tot albastre! Poate există o explicaţie în film, care a fost rezervat pentru seară; dar pentru cineva care nu a văzut niciodată un pepene, să folosească culori reale este incredibil! Deosebit articolul, Alex; mi-a plăcut! :)

   RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Dana si vizionare placuta :)

   RăspundețiȘtergere

   
  Page Rank
  contoare