• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Nonograme


    Nonogramele sunt puzzle-uri logice care în urma rezolvării dezvăluiesc diferite imagini. Soluţia este dată de către colorarea sau nu a unor celule dintr-un grilă pe baza interpretării logice a numerelor prezente la începutul fiecărui rând şi coloane. Să presupunem că la începutul unui rând avem un indiciu format din expresia „5 2 7”. Aceasta ne spune că pe răndul respectiv există trei seturi de celule colorate, formate din cinci, două şi şapte celule cu cel puţin una goală între ele. Mai multe explicaţii şi detalii legate de rezolvarea acestora găsiţi în tutorialul de mai jos.


    Nonogramele mai sunt cunoscute şi sub alte denumiri ca Paint by numbers, Pic-a-Pix, Pixel puzzles, Hanjie, Cuvinte încrucişate japoneze, Logicolor, Griddlers, etc. Au fost inventate de editorul grafic Non Ishida în anul 1987, el publicând în 1988 trei nonograme sub numele de „Puzzle-urile ferestrei artistice”.

    Mai jos puteţi găsi Volumul 1 din nonogramele prezente pe site-ul Conceptis puzzles. Acesta conţine trei nivele de dificultate conţinând grile de 5x5, 10x10 şi 15x15, fiecare dintre având câte zece nonograme diferite. Pe acest site mai puteţi găsi şi nonograme ce formează imagine compuse din mai multe culori, adăugând mai multă frumuseţe rezultatului final. Va urez mult succes în rezolvarea acestora căt şi distracţie plăcută :)



    5 comentarii:

    1. Un joc superb, pe care l-am publicat in revista, sub forma asemanatoare, dar cu final de problema de calcul matematic amestecat cu enigmistica.
      Acum cativa ani jucam ceva asemanator, cu Bugs Bunny, care trebuia sa fure morcovii fara sa fie prins, de pe liniile si de pe coloanele unde, evident se intersectau cifrele.
      Frumos!
      Probabil, ma voi stradui sa fac unul in Word, pe care sa-l transpun apoi in Paint, ca sa vad cum se descurca dezlegatorii.

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. De abia astept sa vad rezultatul, m-ai facut foarte curios :)

        In ce revista l-ai publicat?

        Ștergere
    2. M-am distrat cu ele puţin! Majoritatea îmi ieşeau câini, asemănători pudelilor! Frumos :))

      RăspundețiȘtergere
    3. In revista celor de la Elixir press.
      Revista se numea JOC MAGAZIN. Nu stiu daca o mai scot pe piata, pentru ca intre timp am fost exilat de acolo.
      :))

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori