• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Camera oglinzilor


    Prin anii ’50, Ernst Straus, un cunoscut matematician, a ridicat următoarea întrebare: Oare se poate construi o camera neluminată atât de complicată care să conţină  oglinzi pe toţi pereţi şi destule cotituri astfel încât să existe un loc în care reflexia luminii de la o lumânare aprinsă în alt loc din această camera, să nu ajungă?

    De exemplu, gândiţi-vă la o camera în formă de “L”. Dacă cineva aprinde o lumânare în braţul de sus al acestei forme, altă persoană aflată în braţul din dreapta-jos va vedea reflexia lumânării, deoarece lumina se va reflecta în oglinzile de pe pereţi conform celor două legi ai reflexiei optice care spun că razele incidente şi reflectate sunt coplanare iar unghiul de reflexie este egal cu cel de incidenţă.

    Problema a rămas nerezolvată pănâ în anul 1955, atunci când George Tokarsky de la Universitatea Alberta din Canada a descoperit o astfel de camera în care să existe un loc întunecat. Această camera prezentată mai jos, conţine 26 de pereţi, iar dacă aprindeţi o lumânare într-un anumit loc, va exista cel puţin un alt loc în care reflexia luminii nu va ajunge. În anul 1957, D. Castro a găsit o camera asemănătoare, dar care conţine 24 de pereţi şi pe care , de asemenea, o puteţi admira mai jos.


    În filmuleţul de mai jos puteţi urmări foarte rapid (chiar prea rapid) o mica demonstraţie la soluţia prezentată de George Tokarsky prezentată de către site-ul wofram. Pentru a putea interacţiona cu această demonstraţie şi de a schimba direcţia, numărul reflexilor cât şi alte setări va trebui să instalaţi Playerul CDF (este free).




    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori