• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Invenţii care au schimbat lumea - 1 - Roata


    Introducere

    Oamenii, ca specie, sunt foarte ingenioşi. Este de ajuns să aruncăm o privire în trecut şi vom observa cât de mult s-a schimbat lumea şi cât de mult am evoluat din punct de vedere tehnologic (şi subliniez asta) în ultimii o sută de ani. Nici nu pot să-mi imaginez unde vom fi şi ce vom face peste 50 de ani. Tocmai din acest motiv este important să facem cunoştinţă şi să învăţăm despre invenţiile care au schimbat felul oamenilor de a privi lumea şi care au reprezentat pilonii de susţinere ai revoluţiei tehnologice.

    Aşa că voi începe un nou serial „Invenţii care au schimbat lumea”, iar astăzi vom vorbi un pic despre invenţia roţii. Temele acestui serial sunt alese aleatoriu, ele nu urmează nici un fel de clasificare în funcţie de importanţă sau de utilitate, ele schimbând în felul lor unic lumea aşa cum o ştiam noi până în acel moment dat. Astea fiind spuse vă urez lectură plăcută!

    Episodul 1 – Roata

    De-a lungul istoriei, majoritatea invenţiilor au fost inspirate din natură, dar roata reprezintă 100% o inovaţie a omului. Ea a fost descoperită destul de târziu, alte invenţii destul de importante precedând-o, ca acul de cusut, barca, flautul, frânghia, coşul ţesut, etc.

    Înainte de invenţia acesteia, oamenii erau foarte limitaţi în ceea ce priveşte distanţa şi cantitatea de marfă pe care o puteau căra. Căruţele, au facilitat dezvoltarea agriculturii şi a comerţului prin transportarea produselor către şi de la pieţe, iar oamenii putea călătorii astfel pe distanţe mult mai mari. Apoi, aproape orice maşinărie construită de la începerea revoluţiei industriale are la bază un component simetric ce se deplasează într-o mişcare circulară pe o axă. De la roţi zimţate micuţe, la automobile, motoare de avion şi unităţi de disc de calculator, principiul este acelaşi.

    Arheologii au descoperit dovezi ce indică faptul că iniţial roata a fost creată pentru a servi la olărit în jurul anului 3500 î.Hr. în Mesopotamia, mai devreme cu trei sute de ani înainte ca acestea să fie folosite la care. Primele apariţii ale carelor cu roţi au avut loc în Mesopotamia şi Europa Centrală, după care acestea s-au împrăştiat de-a lungul Eurasiei ajungând în al treilea mileniu î.Hr. în Indus Valley (unde este acum Pakistanul şi N Indiei) şi în al doilea mileniu în China şi Scandinavia.

    În unele culturi din emisfera vestică prezenţa roţii a fost găsită doar la unele jucării pentru copii, cele mai vechi datând de prin anuii 1500 î.Hr. Aici s-ar părea că principalul obstacol pentru dezvoltarea roţii la scară mare a fost lipsa animalelor domestice ce puteau fi folosite pentru a trage carele.

    Roata a fost inventată atât de târziu deoarece pentru a o implementa la care era nevoie să se inventeze conceptul roată - ax. Capetele axului trebuiau să fie cât mai netede şi rotunde cu posibil pentru ca roţile să se învârtă pe acesta în timp ce axul rămânea nemişcat, altfel roţile nu se mai puteau roti din cauza frecării. De asemenea, axul nu trebuia să fie prea gros deoarece ar genera prea multă frecare, dar nici prea subţire căci astfel ar ceda din cauza greutăţii ce trebuia transportată. Aşa că invenţia acestui concept nu era chiar la îndemâna oricui, iar sensibilitatea întregului sistem roată – ax nu presupunea dezvoltarea sa pe etape, ci ca pe o structură totul sau nimic.



    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori