• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Îmbunătăţirea IQ-ului cu ajutorul testului Dual-N-Back


    Înainte de a începe vreau să-i mulţumesc lui Cy pentru că mi-a făcut cunoscut acest tip de test. Recunosc, spre ruşinea mea, că habar n-aveam de existenţa lui. Sper ca această postare să-i satisfacă curiozitatea privind Dual-N-Back :)

    Dar ce este de fapt Dual-N-Back? Ei bine, este un o variaţie a testului N-Back, acesta fiind un Test al Performanţei Continue (CPT). CPT-ul este un test neuropsihologic care măsoară atât atenţia susţinută şi selectivă a unei persoane cât şi impulsivitatea acesteia. N-Back a fost conceput de Wayne Kirchner în anul 1958. N-Back constă în prezentarea unei persoane o secvenţă de stimuli (vizuali sau auditivi). Sarcina persoanei în cauză va consta în indicarea corectă atunci când stimulul actual se potriveşte cu cel prezentat anterior, ţinând cont de numărul de paşi dat de numărul N din numele N-back.

    Ştiu că sună complicat,  dar haideţi să clarificăm lucrurile cu două exemple, unul auditiv şi altul vizual:
    Exemplul auditiv: testul va consta în rostirea unor litere. Dacă testul N-back se va numi 2-back, asta va însemna că persoana testată va trebui să semnaleze atunci cănd o literă a mai fost rostită cu doi paşi în urmă. În exemplul de mai jos trebuiesc semnalate literele de culoare roşie:

    N  S  B  S  T  U  I  U  G  P  E  R  S  R.

    Exemplul vizual este asemănător cu cel auditiv. Într-un chenar se află 9 pătrate. Unul dintre aceste pătrate se va colora în verde la fiecare pas, iar persoana testată va trebui să semnalizeze atunci când pătratul verde actual a mai fost prezentat cu două etape în urmă (binenţeles dacă jocul este tot 2-Back!). În exemplul de mai jos, trebuiesc semnalate chenarele colorate în roşu.


    Dacă aţi înţeles ce înseamnă şi cum se joacă N-Back, haideţi să vedem ce înseamnă Dual-N-Back. Testul Dual-N-Back a fost propus de Susanne Jaeggi în anul 2003, iar în acest test , vor fi prezentaţi atât stimuli auditivi cât şi cei vizuali, simultan! Şi da, aţi citit bine, va trebui să reţineţi şi să vă concentraţi şi pe etapele prezentate vizual şi pe cele prezentate auditiv şi să semnalaţi într-un anumit mod potrivirea stimulului auditiv şi în alt mod pe potrivirea celui vizual conform N-ului din Dual-N-Back.

    Rezultatele studiilor din anii 2008 şi 2010 ne arată că practicarea acestor teste, atât cel normal cât şi cel dual, duc la îmbunătăţirea IQ-ului. Prin urmare, vi-l recomand cu multă căldură :)

    Pe final vă las cu un Dual-N-Back în versiunea flash. Mult succes!



    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori