Pages - Menu

19 apr. 2011

Chiar folosim doar 10% din creierul nostru?

Psihologii de la inceputul secolului 20 au spus ca oamenii folosesc doar 10 procente din creierul lor, iar Albert Einstein a indicat si el, ca oamenii folosesc doar o mica parte din creier. Este o teorie care  a fost propusa in documentariile de televiziune, reviste, si in tot felul de carti in decursul ultimului secol. Psihologii au gasit in aceasta teorie o posibila explicatie a fenomenelor paranormale, atribuind incidentele neobisnuite portiuni nefolosite din creier. Ei au spus ca cele 90 de procente constituie un potential neexploatat care este capabil de fapte remarcabile.

Acum, aproape toti oamenii de stiinta sunt de acord ca aceasta teorie este complet nefondata. De fapt, ei chiar se intreaba cum a luat nastere aceasta teorie, si ce parti ale creierului sunt cele nefolosite. Acea teorie presupune ca daca ar fi sa eliminam 90 de procente din creier,  persoana respectiva va fi in continuare capabila de a functiona normal, pe cand, in realitate este cunoscut faptul ca deteriorarea chiar si a unei mici zone din creier poate duce la devastari fizice permanente.

In plus de asta, cele mai multe tulburari semnificative ale creierului implica numai o suprafata mica si foarte specifica a creierului. Daca argumentul cu cele 10 procente din creier ar fi adevarat, este putin probabil ca atat de multe probleme s-ar produce persistent doar in acea zona. Si daca am folosi doar 10 procente din totalul nervilor si al neuronilor din creier, cum s-ar masura toate acestea? Intradevar, imaginile scanate ale creierului ne arata ca toate partile din creier sunt folosite pentru diferite activitati si ca multe zone din creier sunt folosite pentru activitati complexe sau pentru procesele de gandire. In decursul unei zile, cele mai multe zone ale creierului sunt active la un moment dat, chiar si in timpul somnului. Teoria celor 10 procente sugereaza ca o zona discreta a creierului nu este folosita, pe cand scanari ale creierului ne arata ca exista activitate in intreg creierul si nu doar in anumite zone izolate. Alt lucru care demonteaza aceasta teorie este faptul ca neurochirurgii, cartografiaza foarte atent creierul inainte sa indeparteze tumori cerebrale, astfel ca sa nu afecteze zonele esentiale.

Privind dintr-o perspectiva evolutionista, daca zonele suplimentare ar fi doar un surplus al cerintelor , este foarte putin probabil ca creierul nostru relativ mai mare sa fi evoluat de la stramosii nostrii. De fapt, nu exista absolut nici o dovada care sa sustina teoria celor 10 procente.

Surse: Andrew Thompson - Curious questions & intriguing answers, Scientia, Snopes.

4 comentarii:

  1. Foarte corect articolul. O singura mentiune: din cate stiu, neurologii spun ca folosim un procent mic din creier in orice moment dat, dar de-a lungul unei zile, de obicei, ajungem sa folosim intreg organul.

    Motivatia ar fi ca nu avem suficiente resurse sa activam (si sa deactivam) tot creierul deodata.

    Asta ca motiv al aparitiei teoriei eronate a 10% :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Acel procent de 10% se refera la cat % din capacitatea totala a creierului este folosita simultan.

    RăspundețiȘtergere
  3. 50% e un procent semnificativ, corect? Ei, rar se intampla sa folosim ambele emisfere cerebrale simultan intr-un proces, pe o perioada mai insemnata... iar acea emisfera functionala in acel moment nu este folosita integral... calculele initiate de 'umilul' Einstein raman actuale.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte corect Muad_Dib, dar depinde de foarte multe lucruri de la caz la caz, iar cele de care mentionai sunt destul de rare. Eu, din pacate, am o cunostinta care in urma unei lovituri puternice la cap, acum, nu mai este o persoana normala, ci doar o persoana matura cu mintea unui copil mic (ca sa zic asa, intr-un mod optimist).

    Destul de curand , voi face un articol despre cele 10 procente folosite la un moment dat ca astfel imaginea sa fie cat mai completa. :)

    RăspundețiȘtergere