Am intalnit paradoxul urmator pe blogul lui Dana, sub forma unui puzzle logic, si m-am gandit sa-l dezvolt putin.
Paradoxul barbierului este atribuit filozofului englez Bertrand Russell. El evidentiaza o problema fundamentala in matematica, expunand o incoerenta in principiile de baza pe care matematica este fondata.
Paradoxul barbierului ne cere sa luam in considerare urmatoarea situatie:
„Intr-un sat, barbierul ii barbiereste pe toti cei care nu se barbieresc singuri si numai pe ei.”
Intrebarea care declanseaza paradoxul este: „Cine il barbiereste pe barbier?”
Indiferent cum am raspunde, avem probleme.
Daca spunem ca barbierul se barbiereste singur, intram in contradictie cu enuntul, care spune ca barbierul ii barbiereste doar pe cei care nu se barbieresc singuri.
Daca spunem ca barbierul nu se barbiereste pe el insusi, iarasi avem probleme. El ii barbiereste pe toti care nu se barbieresc singuri, asa ca daca nu se barbiereste pe el insusi, atunci, el se barbiereste singur, ceea ce este din nou absurd.
Scopul paradoxului este de a te pacali in a-ti limita procesul gandirii printr-un set de reguli limitate logic. Pentru a gasi rezolvarea trebuie sa gandesti „outside the box”. Asta-i toata frumusetea provocarii la un paradox bun. Te pune sa mergi in cerc fara sa vezi vreo cale de iesire.
In loc sa-ti canalizezi toata atentia asupra barbierului, pune-ti intrebari despre sateni. In mod normal, unii dintre sateni se barbieresc. Din regula din enunt intelegem ca acestia se barbieresc doar ei insisi, si aici este capcana paradoxului. Regula barbierit/nebarbierit se aplica numai barbierului. Nu exista nici-o regula care sa interzica satenilor sa-i barbiereasca pe altii, inclusiv pe barbier. De fapt, si cei care nu se barbieresc singuri, ii pot barbieri pe altii, inclusiv pe barbier.
Asa ca in concluzie, ORICINE din sat il poate barbieri pe barbier.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu