Provoaca ciocolata dependenta?
Ciocolata este un aliment psihoactiv (capabil sa afecteze starea si/sau comportamentul) produs dintr-o varietate de copaci de cacao numiti theobroma, un cuvant grec care inseamna „mancarea zeilor”. Unii au sugerat ca ciocolata poate provoca dependenta, si, intr-adevar, faptul ca aceasta contine o serie de substante chimice complexe ar putea sustine aceasta afirmatie. De exemplu, ciocolata contine un compus numit anandamida, care este un canabinoid (asa cum este si marijuana), precum si substante chimice ce inhiba defalcarea canabinoidelor, care sunt, de fapt, produse in mod natural de catre corp si sintetizate in creier. Ciocolata contine compusi chimici ce fac ca aceasta substanta chimica sa ramana in sange mai mult timp , iar pentru multi acesta este motivul dependentei chimice al ciocolatei.
De asemenea, ciocolata contine cofeina, un stimulent care creste sentimentul consumatorului de satisfactie si ii inunda creierul cu endorfine, ce actioneaza similar opiaceelor, reducandu-i sensibilitatea unei persoane la durere si producand un efect similar cu cel al morfinei. Mai contine si cantitati de triptofan, un regulator al starii de spirit ce imbunatateste functia serotoninei.
De asemenea, pe lista ingredientelor ciocolatei apare si feniletilamina, o substanta chimica despre care se spune ca are un efect similar ca cel produs de luarea anfetaminei. Ea apare in mod natural in creier si elibereaza dopamina, care provoaca sentimente de euforie, cum ar fi cele din timpul unui orgasm sexual. Unii sustin ca mancatul ciocolatei provoaca o forma mai usoara a acestui sentiment, iar altii sugereaza ca aceasta substanta chimica este digerata inainte de a ajunge la creier.
Ciocolata contine, de asemenea, teobromina, o substanta chimica toxica pentru cai, caini si papagali daca este consumata in cantitati mari, deoarece ei nu sunt in stare sa o metabolizeze, ducand la atacuri de cord, hemoragii interne si moarte. Cu toate astea, s-a demonstrat ca ciocolata este benefica sanatatii oamenilor, deoarece contine antioxidanti, care ajuta la protejarea organismului impotriva cancerului si a problemelor cardiace.
Surse: Andrew Thompson – 200 curious questions & intriguing answers, wikipedia, serendip
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu