Camila este un mamifer ce traieste in jur de 50 de ani, poate manca aproape orice si poate trai in zone foarte uscate. Sunt doua tipuri de camile: Camelus dromedarius, sau dromaderul ce are o singura cocoasa pe spatele sau, si Camelus Bactrianus ce are doua cocoase. Camila este singurul animal care are aceasta caracteristica.
Fiecare cocoasa de pe spatele camilei poate cantari pana la 35 de kilograme, iar aceasta contine grasime si nu apa cum multi cred. Aceasta rezerva de grasime ii confera camilei posibilitatea de a trai fara hrana pana la maxim doua saptamani. Aceasta trasatura proeminenta este rezultatul direct al incapacitatii camilei de a stoca straturi de grasime sub pielea sa, aceasta acumulandu-se in schimb in cocoasa de pe spatele sau. Cand procurarea hranei este limitata, camila foloseste grasimea acumulata in cocoase pentru energie si hrana, cocoasele micsorandu-se in dimensiuni in urma acestui proces. Dupa ce camila mananca si bea apa, cocoasele refac aprovizionarea cu grasime, iar ele revin la dimensiunile normale.
O alta teorie falsa privind cocoasele camilelor este aceea in care camila foloseste grasime din acestea, transformand lipidele in apa prin procese de oxidare. Rezerva de apa a unei camile este acumulata in stomac, si poate atinge intre 100 si 150 de litri, cantitate suficienta pentru doua saptamani. Dupa o perioada prelungita fara apa, aceasta poate bea o cantitate de 100 de litri in zece minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu