• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    De ce este cerul albastru?




    Cerul reprezinta una dintre cele mai comune privelisti, si totusi nu multa lume stie de ce este albastru.

    Soarele emite lumina, care calatoreste prin spatiu catre Pamant. Deoarece spatiul nu are atmosfera, lumina nu este afectata prea mult pana ajunge aproape de planeta noastra. Atmosfera Pamantului contine o mixtura de molecule gazoase (in cea mai mare parte oxigen si azot), si cu cat te apropri mai mult de planeta, cu atat atmosfera este mai “incarcata”.

    Fiecare molecula din aer, de oxigen si azot, imprastie lungimile de unda scurta ale luminii mai bine decat lungimile de unda lungi. Cand lumina solara intra in atmosfera, lungimile de unda scurta (violet, albastru sau verde) sunt mai puternic imprastiate decat lungimile de unda lunga (galben, portocaliu si mai ales rosu). Lungimile de unda corespunzatoare culorilor violet, albastru si verde sunt astfel “imprastiate” in toate directiile.

    Lumina violetă este cea cu frecvenţa (sau dispersia) cea mai mare, fiind de 16 ori mai puternic imprastiata decat lumina rosie, de exemplu.

    Deoarece ochii nostrii sunt mai sensibili la lumina albastra, aceste unde, vazute impreuna, produc senzatia de albastru. Acesta este motivul pentru care atunci cand privim spre cer acesta pare albastru.


    Surse:

    Andrew Thompson - What did we use before toilet paper
    Scientia.ro - http://www.scientia.ro/univers/40-terra/139-de-ce-este-cerul-albastru-.html
    Meteoromania - http://vremea.meteoromania.ro/node/5661


    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori