• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Patrat magic partea 8 - alphamagic


    Azi va prezint un patrat magic mai special, care se numeste patrat alphamagic. El a fost inventat de Lee Sallows si a aparut prima data in publicatia „Abacus 4” din anul 1986.

    Intr-un patrat alphamagic, numarul literelor din cuvantul ce apartine fiecarui numar din patrat, formeaza un alt patrat magic.  Aveti alaturi patratul alphamagic inventat de Lee Sallows.

    Suma magica a primului patrat este 45, iar a celui de-al doilea este 21.

    Se pare ca exista multe astfel de patrate alphamagice de 3x3, nu numai in engleza dar si in alte limbi. Limba franceza permite existenta unui singur astfel de patrat continand numere de pana la 200, dar daca crestem intrarile cu numere pana la 300 vom avea peste 255 de patrate. Pentru intrari cu numere mai mici de numarul 100, nu exista niciun patrat in limba latina si daneza, dar avem 6 in olandeza, 13 in finlandeza, si un incredibil numar de 221 de patrate in germana!

    Inca nu se stie daca exista vreun patrat alphamagic de 3x3 din care sa rezulte un patrat magic, care la randul lui sa ne dea un alt treilea patrat magic. De asemenea, nu se cunoaste nici cate patrate alphamagice de 4x4 si 5x5 exista.

    In anul 2008, dupa mai bine de zece ani de cercetari, profesorul Lee B. Croft si Samuel Comi, student la matematica la ASU (Arizona State University), au anuntat descoperirea primului patrat alphamagic in limba rusa. L-au denumit „Lee Sam”, dupa numele celor doi. Suma magica a primului patrat este 216, iar a celui de-al doilea este 36.





    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori