• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Top 10 inventii atribuite gresit


    Aveti mai jos o lista cu cateva inventii foarte folositoare omului de-a lungul istoriei, inventii ce n-au fost atribuite inventatorului lor real. O sa incepem in ordine descrescatoare.

    10. Computer desktop si GUI

    Pretinsul inventator: Microsoft (cu Windows)

    Inventatorul real: Xerox PARC

    Conceptul de desktop (controlat de mouse) si de GUI (graphical user interface – interfata grafica folosita de utilizator) este bine cunoscut multumita sistemului de operare Windows de la Microsoft. Prin urmare, multi presupun ca ei au fost inventatorii reali, ceea ce este gresit. Xerox a inventat sistemul (Xerox Alto personal computer) bazat pe o munca anterioara de-a lui Doug Engelbart, dupa care i l-a prezentat lui Apple. Acestora le-a placut ideea si a inceput imediat dezvoltarea unui sistem propriu, binenteles, foarte mult inspirat din sistemul Xerox. Ei au lansat prima varianta comerciala si de succes pe 24 ianuarie 1984, sub numele de Macintosh. Microsoft pe de cealalta parte, au lansat Windows de abia in Noiembrie 1985, sistem ce nu permitea suprapunerea de ferestre decat la casutele de dialog, deoarece aceasta era brevetat de Apple. De asemenea, sistemul celor de la Microsoft nu era unul de operare, ci o interfata ce rula deasupra lui MS DOS.

    9. Automobilul

    Pretinsul inventator: Henry Ford

    Inventatorul real: Karl Benz

    Cu toate ca mai multi ingineri germani (printre care Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach si Siegfried Marcus) lucrau in aproape acelasi timp la aceeasi problema, Karl Benz, in general, este recunoscut ca inventator al automobilului. Un automobil propulsat de propiul motor cu ciclu in patru timpi pe benzina a fost construit in Mannheim, Germania de catre Karl Benz in 1885, si a obtinut un brevet in luna ianuarie a anului urmator sub patronajul companiei sale, Benz & Cie., companie fondata in anul 1883. Acesta avea un design integral, cu elemente tehnologice noi, si fara adaptarea altor componente existente pentru a crea un nou concept demn de un brevet in domeniu. A inceput vanzarea automobilului in anul 1888. Ford a creat primul sau automobil propulsat de propiul motor dupa mai bine de zece ani, in 1896.

    8. Fotografii cu raze X

    Pretinsul inventator: Thomas Edison

    Inventatorul real: Wilhelm Rontgen

    Desi este adevarat ca fluoroscopul lui Edison a devenit standard in medicina, nu a fost primul exemplu de fotografie cu raze X. Pe 22 decembrie 1895, Wilhelm Rontgen (profesor de fizica german) a vazut a fotografie a mainii sotiei sale pe o placa fotografica formata datorita razelor X. Aceasta fotografie, pe care o puteti vedea alaturi, a fost prima fotografie facuta vreodata unei parti ale corpului uman folosindu-se de raze X. Contributia lui la stiinta razelor X cat si la fotografia cu raze X este atat de semnificativa incat ele se mai numesc raze Rontgen.



    7.Imagini in miscare

    Pretinsul inventator: Thomas Edison (de fapt conceptul lui de imagine in miscare a fost creat de unul dintre angajatii lui, William Dickson)

    Inventatorul real: Louis Le Prince

    Filmuletul de mai jos, primul facut vreodata, a fost inregistrat cu 12 frame-uri pe secunda de inventatorul francez Louis De Prince. A fost filmat acasa la Joseph si Sarah Whitley, in Roundhay, Leeds, West Yorkshire, Anglia pe 14 octombrie 1888, iar persoanele care apar in filmulet sunt Adolphe Le Prince (fiul lui Louis), Sarah Whitley, Joseph Whitley si Harriet Hartley. La zece zile dupa filmare, Sarah Whitley moare. Doi ani mai tarziu, Le Prince dispare misterios din trenul cu care circula intre Dijon si Paris. Dupa alti doi ani, Alphonse (fiul cel mai mare) a fost gasit mort, impuscat in New York dupa ce a depus marturie intr-un proces privind un brevet, intentat de catre American Mutoscope Company impotriva lui Edison. Primul film al lui Edison (Monkeyshines) a aparut prin 1889 sau 1890.




    6. Telescopul

    Pretinsul inventator: Galileo

    Inventatorul real: Hans Lippershey

    Cel mai vechi telescop functional cunoscut a aparut in anul 1608 si a fost inventat de Hans Lippershey. Printre multi altii care sustin ca au facut aceasta descoperire se numara Zacharias Janssen din Middleburg si Jacob Metius din Alkmaar. Design-ul acestor telescoape cu refractie timpurii constau dintr-o lentila obiectiv convexa si dintr-un ocular concav. Galileo s-a folosit de acest design in anul ce a urmat. In anul 1611, Johannes Kepler descria cum se poate confectiona un telescop folosindu-se de un obiectiv convex si de un ocular concav, iar pana in 1655 astronomi ca Christiaan Huygens construiau telescoape Kepleriene foarte mari si greoaie.

    5. Inregistrarea audio

    Pretinsul inventator: Thomas Edison

    Inventatorul real: Edouard-Leon Scott de Martinville

    Thomas Alva Edison a conceput principiul inregistrarii si reproducerii sunetelor intre luna mai si luna iulie a anului 1877 ca un produs secundar al eforturilor sale de a reda mesaje telegrafice inregistrate si de a automatiza sunetele din vorbire pentru transmisiile telefonice. El a anuntat inventia primului sau fonograf, dispozitiv pentru inregistrarea si redarea sunetelor, pe 21 noiembrie 1877. Dar, 17 ani mai devreme, in 1860, francezul Edouard-Leon Scott de Martinville inventa fonautograful. Acesta putea transcrie pe un mediu vizibil, sunetele, dar nu avea posibilitati de redare dupa ce inregistrarea era facuta. Transcrierile, cunoscute ca fonautograme, au fost redate cu succes pentru prima data folosindu-se de calculator in anul 2008. Aveti mai jos o inregistrare facuta de fonautograf acum 149 de ani, si ce auziti este o femeie cantand „Au clair de la lune”.




    4. Becul

    Pretinsul inventator: Thomas Edison

    Inventatorul real: Sir Humphry Davy

    In anul 1802, Humphry Davy a avut ceea ce era atunci cea mai puternica baterie electrica din lume la Royal Institution din Marea Britanie. In acel an, el a creat prima lumina incandescenta, trecand curentul printr-o foita subtire de platina, aleasa special pentru ca metalul respectiv are un punct de topire extrem de ridicat. Nu a fost destul de stralucitoare si nici nu a durat mult, dar a fost precedentul din spatele eforturilor experimentelor din urmatorii 75 de ani, pana cand Thomas Edison a creat prima lampa practica si comerciala in 1879.

    3. Radioul

    Pretinsul inventator: Guglielmo Marconi

    Inventatorul real: Nikola Tesla

    In anul 1895, Marconi a prezentat publicului un dispozitiv la Londra, afirmand ca a fost inventia lui. In ciuda declaratiilor contrare ale lui Marconi, aparatul seamana cu descrierile lui Tesla din articole traduse pe scara larga. Sistemul practic al lui Marconi a fost predatat de catre N. Tesla, Oliver Lodge si de J.S. Stone. Aparatul de transmisii de semnale al lui Marconi din anul 1895 avea o raza de doar o mila (circa 1482 de metri). Inginerul electromecanic Nikola Tesla, parintele telegrafiei fara fir cum a fost el denumit, a fost printre primii ce au patentat un mijloc de a produce fiabil undele de frecventa radio. Intre 1895 si 1899, Tesla a sustinut ca a primit semnale wireless transmise de la distante mari, desi nu exista dovezi care sa sprijine cele afirmate. Potrivit acestuia, „Impresia populara este ca munca mea in domeniul wireless a inceput in 1893, dar de fapt, am petrecut doi ani anteriori cu investigatii, folosind diverse forme de aparate, dintre care unele au fost aproape la fel ca cele de azi...”

    2. Zborul motorizat

    Pretinsul inventator: The Wright Brothers

    Inventatorul real: Richard Pearse

    The Wright Brothers sunt considerati de majoritatea  a fi primii care au construit si au zburat cu un aparat motorizat si mai-greu-decat-omul, dar de fapt, mai devreme cu noua luni decat faimoasa lor decolare din 17 decembrie 1903 de la Kitty Hawk, Richard Pearse din New Zealand a realizat si el o decolare pe 31 martie 1903. Desi ii lipsea din aripa o sectiune aerofoil, masina de zburat al lui Pearse, seamana mai mult cu aparatele de zbor moderne decat masina fratilor Wright: monoplan, mai degraba decat biplan; cu tractiune, mai degraba decat impins de elice; stabilizator si elevatori in spatele aparatului, mai degraba decat in fata; si eleroane mai degraba decat aripi incovoietoare pentru controlul inclinarii. Masina de zbor al lui Pearse purta o asemanare remarcabila cu aeronavele ultrausoare moderne.

    1. Internetul

    Pretinsul inventator: Al Gore (el, de fapt, n-a afirmat niciodata ca a inventat internetul, dar a spus „In timpul serviciului meu in Congresul Statelor Unite, am luat initiativa in crearea internetului.”)

    Inventatorul real: Adevaratii parinti ai internetului (creatorii lui ARPANET, din care a crescut internetul) sunt Vinton Cerf, Lawrence Roberts, Leonard Kleinrock, Robert Kahn.

    Vinton Cerf (nascut pe 23 iunie 1943, poza de alaturi) este un om de stiinta american in domeniul calculatoarelor, supranumit si „parintele internetului”. Contributia lui a fost recunoscuta in mod repetat cu diplome de onoare si premii ce includ „National Medal of Technology”, „Turing Award” si „Presidential Medal of Freedom”. In timpul anilor de studentie, Cerf a studiat cu profesorul Gerald Estrin, a lucrat cu grupul profesorul Leonard Kleinrock ce se ocupau de reteaua de pachete care a conectat primele doua noduri al ARPANET-ului, predecesorul internetului, si a contribuit la acesta cu protocolul „host-to-host”. La intalnit pe Robert E. Kahn in timpul lui petrecut la UCLA, ce lucra la arhitectura hardware a ARPANET-ului. 

    Sursa: Wikipedia, Listverse

    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori