• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Cum se fac floricelele de porumb?


    Fiecara boaba de porumb este formata dintr-un nucleu ce contine ulei si apa cu amidon, si de un strat exterior foarte dur. Atunci cand boabele sunt incalzite, apa din interiorul nucleului se transforma in abur si incearca sa se extinda, dar nu poate scapa prin invelisul tare al boabelor. Uleiul fierbinte si aburul gelatineaza amidonul din interior, facandu-l mai moale si mai pliabil. Cand boabele ating o temperatura de 180 0C, presiunea din interiorul nucleului atinge o valoare de circa 930 kPa, fiind suficienta sa sparga stratul exterior. Presiunea din interiorul nucleului este eliberata foarte repede, extindand proteinele si amidonul din boaba de porumb intr-o spuma, ce se raceste si se transforma in familiara floricica de porumb.

    Lucruri interesante despre floricelele de porumb:

    Cercetatorii nu au putut stabili cu exactitate cand au aparut,  dar au fost gasite urme ce indica ca acestea erau folosite ca gustari inca de acum 5000 de ani de catre triburile native americane.

    Vracii mai experimentati ai aztecilor aruncau boabe in foc, ei prezicand astfel viitorul in functie de directia in care sarea floricica de porumb.

    Prima masina de facut floricele de porumb a fost inventata de catre Charles Cretor in anul 1885 in Chicago, iar in anul 1893 a fost introdusa publicului larg primul automobilce continea o masina de facut floricele de porumb ambulanta.

    Surse: wikipedia

    2 comentarii:

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori