• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Lucruri interesante despre care probabil ca nu stiai - 2


    The tale of two lovers

    Cel mai bine vandut roman al secolului al XV-lea a fost cartea erotica „The tale of two lovers”. Cartea este inca citita si astazi. Autorul acestei carti este Aeneas Sylvius Piccolomini cunoscut si ca Papa Pius al II-lea (1458-1464). Carte a a fost scrisa in anul 1444, iar prima editie printata a acesteia a fost publicata de Ulrich Zel in Koln intre anii 1467 si 1470.

    Povestea de dragoste din carte are loc in Siena intre o femeie maritata Lucretia si un barbat pe nume Euryalus. Cei doi au fost identificati de multi ca fiind de fapt cancelarul regiuni Sigismund a Imperiului Roman si fiica lui Mariano Sozzini.

    Pentru cei interesati, cartea se gaseste pe Amazon in jurul pretului de 12$.


    Anders Celsius

    Dupa cum probabil stiati scara Celsius a gradelor temperaturii a fost inventata de Anders Celsius, un astronom suedez ce s-a ocupat si de geodezie si de fizica. Acesta a studiat aurorele boreale si a explicat acest fenomen pentru prima data prin magnetism terestru.

    Dar ce probabil ca nu stiati a fost faptul ca atunci cand a publicat in anul 1742 rezultatele cercetarilor efectuate pentru calibrarea unui termometru din sticla cu mercur, el a ales ca puncte de reper temperatura de fierbere a apei, pe care o numeste „0 grade”, si cea de topire a ghetii, pe care o numeste „100 de grade”. Abia in anul mortii acestuia, 1745,  cele doua repere au fost inversate de catre Carolus Linnaeus.



    Cea mai veche universitate din lume

    Universitatea Al-Azhar din Cairo, Egipt este considerata in mod general a fi cea mai veche universitate din lume. A fost fondata cam in aceeasi perioada ca si orasul Cairo, in anul 969. Primul curs al acestei universitati a fos tinut in anul 975. Aceasta a fost initial conceputa ca un loc de cult si de educatie religioasa. Moscheea de la Al-Azhar este una dintre cele mai renumite din lumea musulmana, si este inca considerata a fi centrul invataturii islamice Sunni (versiunea ortodoxa a religiei).

    Cea mai veche universitate din Europa a fost fondata in anul 1088 in nordul orasului Bologna. Cea mai veche universitate din America este Harvard, din Cambridge, Massachusetts. Ea a fost fondata in anul 1636, putin dupa venirea primilor colonisti englezi in acea zona.



    De ce pielea se increteste cand stam in apa mult timp?

    Teoria acceptata de multi biologisti vizavi de ce pielea se increteste cand stam mult timp in apa este urmatoarea:

    Pielea noastra este formata dintr-un strat superior numit epiderma ce are o grosime de 0.03-0.05mm si este strabatut de fire de par, canale excretoare ale glandelor sudoripare si de terminatii nervoase libere, si de un strat dedesubtul acestuia numit derma format din tesut conjuctiv in care se gasesc vasele de sange, terminatiile nervoase cu care pipaim, simtim temperatura si durerea, etc. Mai exista inca un strat sub acestea doua, numit hipoderm, dar el este irelevant aici.

    Epiderma este formata din celule moarte de cheratina uscata, cheratina fiind o proteina ce se gaseste in piele, unghii si par, care cade adesea de pe noi, formand uneori praful din casele noastre. Aceasta este acoperita de o substanta uleioasa numita sebum care ajuta la lubrificarea pielii si o face putin impermeabila. Dar, cu toate astea, daca stam in apa ceva mai mult timp, aceasta substanta este indepartata, iar stratul superior al pielii incepe sa absoarba apa mult mai usor. Aceasta absortie a apei face ca epiderma sa se umfle. Deoarece aceasta este legata de derma, ea se increteste.

    Acest fenomen nu apare decat pe maini si pe picioare deoarece pielea in locurile acestea este mai groasa decat in alte parti ale corpului. Deoarece atingem atat de multe lucruri cu degetele de le maini si de la picioare, pielea este mai groasa in aceste locuri pentru a ne proteja. Si deoarece este mai groasa si nu atat de bine legata de derma dupa cum spun unii, aceasta absoarbe mai multa apa, ceea ce face ca ridurile sa fie mult mai proeminente acolo decat in alte parti ale corpului.


    Sunetul pe care il faci cand pocnesti degetele...

    ...nu este cauzat de conexiunea degetelor ci este sunetul pe care degetul mijlociul il face cand loveste baza degetului mare.

    Lucruri interesante despre pocnirea degetelor:
    • Primele referiri la pocnitul degetelor apar in epoca de gheata, cand vanatorii il foloseau pentru a speria animalele mari.
    • Cea mai galagioasa pocnitura apartine  lui Bob Hatch de pa data de 17 mai 2000, ea inregistrand valoarea de 108 de decibeli.





    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori