• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

  Patrat magic – Benjamin Franklin partea 1


  Benjamin Franklin (1706 - 1790) a fost unul dintre parintii fondatori ai Statelor Unite si un cunoscut polimat – o persoana care are multe si variate cunostinte. El a fost teoretician politic, politician, om de stiinta, muzician, inventator, satiric, activist civic si diplomat.

  Benjamin Franklin mai este cunoscut ca fiind inventatorul patratelor magice cu diagonalele rupte sau indoite. Aceste patrate magice nu sunt pure deoarece suma celor doua diagonale principale nu coincide cu suma magica  a patratului. De-a lungul vietii a publicat doua patrate magice, unul de ordinul 8 si celalalt de ordinul 16 si un cerc magic. Patratul magic de ordinul 16 si cercul magic au fost publicate in anul 1767 in Londra in revista „Tables and tracts relative to several arts and sciences” iar cel de ordinul 8 a fost publicat in anul 1569 in Londra in „Experiments and observations in electricity”.

  In cele ce urmeaza va voi prezenta patratul magic de ordinul 8 ce are suma magica de 260. Nu stiu daca v-am spus sau daca cumva stiati, suma magica a unui patrat magic ce contine numere de la 1 la n este data de formula n(n2 + 1)/2.

  Patratul magic are urmatoarele proprietati:
  • Modelele (din figura de mai jos) ce contin patru celule au suma de 130 iar modelele cu opt celule au sume egala cu 260.
  • Modelele se regasesc intr-un numar foarte mare putand fi incepute de oriunde in patrat.
  • O alta trasatura foarte interesanta este aceea ca daca impartim patratul in jumatate pe verticala suma fiecarui rand format din patru celule va fi 130, iar daca il impartim in jumatate pe orizontala suma fiecarei coloane formata din patru celule va fi tot 130!

  0 comentarii:

  Trimiteți un comentariu

   
  Page Rank
  contoare