• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

  Cerc magic – Benjamin Franklin partea 2


  Vă povesteam în postarea anterioară, „Pătrat magic –Benjamin Franklin partea 1”, despre cum printre altele Benjamin Franklin este şi inventatorul patratelor cu diagonalele frânte cât şi al unui cerc magic cu totul şi cu totul deosebit. În cele ce urmează am să vă povestesc puţin despre acel cerc magic.

  A fost inventat în anul 1752 şi publicat pentru prima dată în anul 1767. Motivul pentru care cercul conţine numărul 12 în centrul său iar numerele din interiorul cercului încep de la 12 în sus până la 75, este pentru a se ajuta de acestea în vederea obţinerii de sume egale cu 360, adica numărul de grade dintr-un cerc. Cercul magic are următoarele propietăţi:
  • Suma celor opt numere de pe fiecare dintre cele opt raze şi a numărului 12 din centru este egală cu 360.
  • Suma celor opt numere din fiecare cerc concentric şi a numărului 12 din centru este egală cu 360.
  • Se pare că există 20 de tipuri de cercuri „excentrice” similare cu cele din figura alăturată ale căror opt numere plus numărul 12 din centru dă un rezultat egal cu 360.
  • Fiecare dintre jumătăţiile cercurilor concentrice, indiferent că ne referim la jumătăţiile de sus sau de jos, adunate cu jumătatea numărului 12 din centru are ca rezultat 180.
  • Fiecare jumătate de rază plus jumătate din numărul din centru este egală cu 180.
  • Fiecare patru numere adiacente ce formează un pătrat plus jumătate din numărul din centru are ca rezultat 180. De exemplu: 73 + 14 + 15 + 72 + 6 = 180.

  Destul de interesant având în vedere că a fost creat în anii 1700, nu credeţi?  2 comentarii:

  1. Multumesc Ioana, sper sa-ti mentin interesul activ cat mai mult timp posibil :)

   RăspundețiȘtergere

   
  Page Rank
  contoare