• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    De ce oamenii nu pot merge în linie dreaptă?


    Atunci când oamenii se pierd în deşert sau într-o pădure deasă, în lipsa reperelor, au tendinţa de a merge în cercuri neputând păstra direcţia dreapta. Se pare că aceeaşi tendinţă o manifestă şi cei care sunt legaţi la ochi,  mergând în arcuri de cerc de diametre mai mici de 20 de metri, crezând în acelaşi timp că de fapt merg în linie dreaptă.

    In urma unor experimente realizate în deşertul Sahara şi într-o pădure dintr-o regiune plană din Germania, cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Biologie Cibergenetică din Germania, au eliminat sistematic câteva dintre explicaţiile plauzibile pentru care oamenii nu pot merge în linie dreaptă. Printre acestea se numără asimetria corpului cum ar fi lungimi inegale ale picioarelor sau dominaţia părţii drepte sau stânga ce ar determina schimbarea direcţiei sau chiar calibrarea incorectă a modului în care oamenii mişcă picioarele pentru a putea merge drept.

    Rezultatele acestor experimente au arătat că cei care au putut vedea soarele sau luna au reuşit să meargă relativ drept. Experimentul a fost repetat de câteva ori cu 15 persoane legate la ochi. De data aceasta s-a putut observa clar că cele 15 persoane, în lipsa reperelor vizuale, au început să meargă în cercuri din ce în ce mai mici.
    Incă nu s-a descoperit de ce avem această tendinţă de a merge în cercuri dar cei de la Institutul Max Planck cred că sistemul vestibular şi cel proprioceptiv (ce trimite creierului informaţii senzoriale de la muşchi şi articulaţii) comunică pentru a permite actualizarea periodică spaţială, iar sistemul vestibular, aflat în urechea internă, nu funcţionează normal în absenţa reperelor vizuale, el de fapt, creând diferite probleme la unii oamenii cum ar fi imposibilitatea de a menţine drumul drept chiar şi în condiţii normale.

    Vă las pe sfârşit cu o frumoasă animaţie realizată de Benjamin Arthur şi prezentată de Robert Krulwich. Vizionare plăcută.





    2 comentarii:

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori