• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

  Super camuflaj


  În timpul celui de-al doilea război mondial, Washington-ul, temându-se de o posibilă invazie a japonezilor care ar trimite valuri de avioane deasupra Americii pentru a ataca industria aviaţiei, a dat curs unui proiect foarte ambiţios, şi anume cel de a masca facilităţile importante.

   Ideea proiectului a venit din partea colonelului Ohmer, iar acesta ajutat de divizia de ingineri a armatei şi de studiourile de film din Holywood , Metro-Goldwyn-Mayer, Disney Studios, Twentieth Century Fox, Paramount, Universal Pictures şi altele a reuşit să camufleze complet Fabrica de aeronave Lockheed-Vega din Burbank, California. Aşa că într-un timp record, folosindu-se de plase de camuflaj, copaci falşi, arbuşti, automobile din cauciuc, diverse scene rurale pictate pe pânză, cât şi multe alte lucruri ce ţin de decor, au reuşit să creeze iluzia unei suburbii rurale, vizibilă fiind doar privită de sus, din avion. Pentru a face iluzia cât mai credibilă cu putinţă, suburbia trebuia să pară locuită şi să dea semne de activitate, aşa că, în urma unui program strict planificat, muncitorii de la fabrică mai mutau din când în când automobilele, făceau plimbări prin „comunitate”, pretindeau că lucrează şi că repară câte ceva, şi chiar întindeau pe sărmă la uscat rufe pe care ulterior le înlocuiau cu altele.

  Camuflarea era atât de perfectă încât i-a indus în eroare şi pe mai mari generali în timpul unui zbor test deasupra suburbiei false. Deoarece a avut un aşa mare succes, s-a trecut la camuflarea şi altor complexe cum a fi cel de aeronave Boeing din Seattle, North American Aviation din El Segundo, Northrop din Hawthorne, Douglas Aircraft din Long Beach, etc.

  Aveţi mai jos câteva poze din prima suburbie creată la Lockheed Burbank Aircraft Plant.

  ÎNAINTE  DUPĂ
  0 comentarii:

  Trimiteți un comentariu

   
  Page Rank
  contoare