• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    De ce este greu sa renunţi la fumat?



    Vă spun din start, sunt nefumător. Chiar dacă sunt la serviciu, pe undeva cu prietenii sau în familie, majoritatea persoanelor din jurul meu fumează. La un moment dat unii dintre aceştia au încercat să renunţe la acest viciu. Doar foarte, foarte puţini au reuşit, majoritatea apucându-se din nou, după care încercând iar să renunţe, după puţin timp iar reapucându-se, şi tot aşa ca un dans nebun al două persoane ce nu pot sta una fără alta prea mult timp.

    Am citit pe undeva că 70% dintre fumători vor să renunţe iar 40% încearcă asta în fiecare an. Statistica ne arată că mai mult de 5 milioane de oameni mor în fiecare an datorită consecinţelor fumatului. Un procent covărşitor de 50% dintre cei care îşi revin după intervenţii chirurgicale datorită cancerului pulmonar, se apucă după scurt timp din nou de fumat!

    Aşa că, întrebarea este, de ce este aşa de greu să renunţi la fumat? Probabil cel mai scurt răspuns posibil este: nicotina.

    Nicotina este un drog prezent în tutun si creează dependenţă, iar această dependenţă cauzează schimbări psihologice la fumători, deoarece sentimentele de plăcere oferite de fumat coincid cu multe aspecte comune din viaţa acestora. Prin urmare atunci când cineva încearcă să se lase de fumat, nu numai că trebuie să învingă dependenţa de nicotină, ci trebuie să se lupte şi cu anumite situaţii din viata ce declanşează dorinţa de a fuma.

    Inhalarea unui singur fum dintr-o ţigară, trimite molecule de nicotină către creier în doar câteva secunde. 
    Acestea interacţionează cu receptorii din celulele creierului eliberând valuri de dopamină, ceea ce face ca persoana respectivă să se simtă relaxată. În afară de dopamină, fumatul activează şi eliberează şi alte molecule în creier (opioide endogene) ce îi transmit fumătorului o senzaţie de plăcere, intensificându-i sentimentele pozitive.

    Pe măsură ce o persoană fumează tot mai mult, organismul acesteia se obişnuieşte şi tolerează tot mai mult nicotina. Pentru a atinge acelaşi nivel de plăcere, aceasta trebuie să fumeze mai mult, deoarece corpul său metabolizează repede nicotina, iar nivelul acesteia prezent în sânge scade foarte repede în doar câteva ore. Puteţi deveni dependent de nicotină în doar câteva săptămâni de fumat regulat. Dacă veţi încerca să vă lăsaţi corpul vostru intră în sevraj. Printre simptome enumerăm: anxietate, irascibilitate, ostilitate, depresie, oboseala, dureri de cap, tulburări de somn, apetit scăzut, etc.

    Companiile de tutun, binenţeles că ştiu toate aceste aspecte, dar decât să piardă bani, au trecut  în schimb la câteva schimbări importante de marketing pentru a creşte vănzarea acestora în detrimentul sănătăţii oamenilor. Au schimbat design-ul şi ingredientele ţigărilor pentru a le face mai atrăgătoare fumătorilor începători şi ce provoacă dependentă mai mare fumătorilor „veterani”. Printre aceste schimbări enumerăm  introducerea amoniacul, ce face ca nicotina să ajungă mai repede la creier, sau adăugarea de mici găuri în filtrul ţigărilor ca astfel fumătorii să inhaleze mai mult fum.

    Mai jos aveţi un infografic foarte interesant despre efectele nicotinei asupra organismului. Pentru o rezoluţie mai bună, daţi click pe acesta.


    În încheiere urez tuturor celor care vor să se lase mult succes, răbdare şi voinţă, căci astea sunt poate cele mai importante trăsături care fac diferenţa.




    8 comentarii:

    1. Bun articol! Singurul ingredient necesar pentru a renunţa la fumat este voinţa; şi se poate, fără stres! :D Sau mai există posibilitatea introducerii unui surogat, gen ţigara electronică; o poţi folosi oricât şi oricând, scăpându-te de substanţele nocive inhalate (într-o oarecare măsură)!

      Menţionez că sunt fumătoare şi nu mă las... încă! :)

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Mersi :)

        Asa este, fara vointa nici nu conteaza cate metode surogat folosesti!

        Ștergere
    2. Dar despre lasatul cu ajutorul tigarilor electronice ce parere aveti?

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Deocamdata nu prea stiu multe, nefumator fiind :)
        Dar o sa ma interesez si poate fac un articol si despre metode surogat :)

        Ștergere
    3. Aici si o emisiune in rusa... :) Cred ca deja ati vazut-o... Dar mi-a placut enorm.

      http://www.youtube.com/watch?v=3Yvs8PlVNa8

      RăspundețiȘtergere
    4. :Un fost fumator v-a simti toata viata,mai intens cand cineva va rece cu tigara aprinsa pe lg el si va simti fumul,dar asta depinde doar el!
      Ţigara electronică conţine substanţe care declanşează cancerul http://www.antena3.ro/externe/tigara-electronica-contine-substante-care-declanseaza-cancerul-video-76669.html

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Corect, depinde doar de el!

        Interesant, chiar nu stiu mai nimic despre tigara electronica, dar promit sa ma informez si sa revin cu un articol pe tema asta :)

        Ștergere
    5. Incearca cu cea mai usoara metoda de a te lasa de fumat, eu am reusit si multi altii au facut-o deja. Trebuie doar sa asculti un audiobook gratuit la adresa:
      http://easywaytostopsmoking-poney.blogspot.com/
      si sincer nu iti mai trebuie sa pui tigara in gura niciodata.

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori