• Nu-ti lasa creierul sa leneveasca!

    Dileme morale



    O dilemă morală este o situaţie complexă ce implică de obicei un conflict mental între două imperative morale, dintre care va trebui să alegeţi unul în detrimentul celuilalt. Acum câteva zile, Dana ne-a invitat la un blogstorming legat de o astfel de dilemă morală, testăndu-ne totodată conştiinţa şi astfel întrebându-ne dacă pentru evitarea unui rău mai mare se poate trece peste orice. Concluziile le puteţi citi şi voi în cele peste o sută şi ceva de comentarii.

    Dar cu ceva timp în urmă, prin colindările mele prin tărâmul magic al internetului, am dat peste câteva dileme morale care chiar m-au pus în încurcătura făcându-mi aproape imposibilă alegerea unuia dintre cele două rele, fără a lăsa urme serioase pe conştiinţă. Vă invit să le citiţi şi voi şi să-mi spuneţi cum credeţi că aţi proceda în situaţia respectivă.

    Avionul

    Te afli într-un avion care se prăbuşeşte. Atunci când luminile de urgenţă se aprind, iar măştile cu oxigen coboară din plafon, persoana de lângă tine intră în panică deoarece masca de oxigen corespunzătoare locului respectiv nu a coborât. Ce faci? Îi dai masca ta, riscând astfel să rămâi fără oxigen şi în scurt timp să mori sau îl laşi în voia sorţii? Dacă alegi opţiunea de a împărţi masca, să faceţi cu rândul, asta va duce foarte rapid la moartea amândurora. Probabil că opţiunea s-ar simplifica dacă persoana respectivă este o rudă apropiată, dar ce ai face dacă aceasta este o persoană străină?

    Lagărul

    Te afli închis într-un lagăr. Un gardian sadic este pe cale de a-ţi spânzura fiul care a încercat o evadare cu puţin timp în urmă. Acesta vrea ca tu să fi cel care va împinge scaunul de sub el. Dacă nu faci asta, gardianul îţi va omori fiul plus încă doi deţinuţi. Ce faci în situaţia asta?

    Barca de salvare

    Într-o barcă de salvare ce în mod normal era proiectată să ţină doar şapte persoane, se aflau 20 de oameni. Asta era singura barca de salvare care a rămas întreagă în urma coliziunii unui vapor cu un aisberg. Având în vedere că se apropia o furtună, pentru ca cineva să supravieţuiască, era necesar ca barca să devină mult mai uşoară. În aceste condiţii, căpitanul a concluzionat că singurul lucru care trebuie făcut este acela de a împinge în mod forţat unele persoane din barcă trimiţându-le practic la moarte. El a gândit că aceste persoane dacă rămâneau în continuare în barcă, cu siguranţă aveau să moară deoarece barca era prea grea şi urma să se scufunde, murind astfel şi toate persoanele din aceasta. Unii nu au fost de acord cu această decizie, argumentănd că dacă rămâneau împreună şi mureau împreună, nimeni nu mai era astfel responsabil pentru moartea lor.

    În cele din urmă, căpitanul a luat decizia ca cei mai puternici să rămână, iar ceilalţi să fie sacrificaţi, deoarece era necesar să se vâslească încontinuu dacă vroiau să scape cu viaţă de acolo. După vreo două zile de vâslit într-un ritm alert, aceştia au fost descoperiţi şi salvaţi de către echipele de salvare. Căpitanul a fost judecat, fiind responsabil pentru moartea persoanelor sacrificate. Dacă aţi fi făcut parte din juriul care l-a judecat, ce decizie aţi fi luat?

    Accidentul

    Eşti medic pe o ambulanţă. Aceasta este prima care ajunge la locul unui accident. Pe masură ce te apropii tot mai mult, realizezi că maşina implicată în accident este a soţiei tale. Temându-te de ce este mai rău, alergi într-un suflet până la maşină şi observi că soţia ta este prinsă în aceasta împreună cu un bărbat. Cu toate că abia era conştientă, aceasta văzându-te, şopteşte cu vlagă stinsă „Imi pare rău...”.


    Cu toate că pe moment nu realizezi,  îţi dai seama apoi din privirile ei că bărbatul din maşină este de fapt amantul acesteia. Văzând gravitatea situaţiei în care se afla, reuşeşti să îţi revi din şocul provocat de accident şi de infidelitatea soţiei, şi să încerci să-i ajuţi.

    Soţia ta are nevoie de îngrijiri medicale urgent, dacă nu este foarte posibil să nu supravieţuiască. Amantul ei sângerează abundent de la o rană aflată la gât, având nevoie ca fluxul de sânge să fie oprit imediat. Îţi ia doar câteva minute pentru a opri fluxul de sănge dar, din păcate, soţia ta nu dispune de aceste minute. Dacă în schimb alegi să îţi ajuţi soţia, bărbatul din maşină va sângera pănâ când va muri.

    Ce decizie iei? Pe cine alegi să salvezi?

    Alegerea lui Sophie

     In romanul „Alegerea lui Sophie” scrisă de William Styron, o femeie poloneză, Sophie Zawistowska, este arestată de trupele Nazi şi trimisă în lagărul de la Auschwitz împreună cu cei doi copii ai săi. Când ajunge acolo, deoarece nu era evreică, acesteia îi se acordă „onoarea” de a alege care dintre copii va fi dus la camera de gazare, altfel îi vor omori pe amândoi. În agonia indeciziei, ea hotărăşte ca fetiţa mai mică să fie cea sacrificată, gândind că baiatul este mai mare şi mai puternic, astfel având mai multe şanse de supravieţuire.

    Sophie pierde contactul cu fiul ei şi nu află niciodată ce s-a întâmplat cu acesta. După mai mulţi ani, măcinată de faptul că a trebuit să aleagă dintre cei doi copii, aceasta se sinucide. Întrebarea este, ar fi trebuit să se simtă vinovată?


    8 comentarii:

    1. Este foarte comod să stai la căldurică în faţa unui calculator şi să îţi dai cu părerea asupra acestor 'dileme morale', dar tot acest exerciţiu rămâne unul steril şi lipsit de sens.

      De acasă, din certitudinile traiului zilnic putem să ne închipuim că avem 'rezolvarea X' pentru 'dilema Y', dar nu putem niciodată să ştim cum vom reacţiona în respectivele circumstanţe constrângătoare.

      Este posibil să existe şi 'talibani' care să pretindă că imperativele etice sunt (sau trebuie să fie) aceleaşi în orice împrejurare, dar nici ei înşişi şi nimeni altcineva nu poate fi sigur cum va reacţiona.

      Apoi, deşi lumea aşa-zis civilizată în care trăim s-a secularizat şi păgânizat foarte mult, omul nu este niciodată singur singurel în faţa acestor dileme morale, ci poate apela la Dumnezeu pentru rezolvarea lor.

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Asta e parerea ta si o respect. Dar totusi am cateva obiectii.

        Nici macar din fata calculatorului, din certitudinile traiului zilnic pe care tu il presupui ca fiecare dintre noi il are, nu poti lua o decizie fara a avea mari indoieli in privinta acesteia, avand in vedere ca trebuie sa alegi dintre doua rele. Eu, de exemplu m-am confruntat cu situatie, oarecum asemanatoare dar ce nu implica sacrificarea vreunei vieti ci mai degraba viitorul femeii care mi-a fost alaturi intotdeauna, care m-a crescut, care m-a modelat in omul care sunt acuma, si careia ii sunt multumitor pentru tot ce a avut sa-mi ofere. Vorbesc despre bunica mea ce acum este bolnava de Alzheimer intr-un stadiu destul de avansat, dar prefer sa nu intru in detalii...Ideea este ca nu exista in aceste situatii o rezolvare X, batuta in cuie asa cum tu iti inchipui! Nu exista un tipar, nimeni nu va sti cum va reactiona decat atunci cand se va afla in fata acelui eveniment.

        Aceste dileme morale nu sunt deloc lipsit de sens. Iti testeaza constiinta si te face sa te gandesti daca pentru evitarea unui rau mai mare esti dispus sa treci peste orice.

        Apoi, spui ca lumea s-a paganizat, dar oare stii tu ca la baza crestinismului stau de fapt foarte multe datini si obiceiuri „imprumutate” de la acestia? Intr-adevar, nu esti singur-singurel, dar nu poti spera ca Dumnezeu sa-ti rezolve problemele, ca tu astfel sa fii cu constiinta curata! Trebuie sa-ti asumi faptele si sa fi responsabil pentru acestea! Nu-l implica pe Dumnezeu in niste decizii pe care doar tu trebuie sa le iei!

        Sincer nu-mi prea pasa de seculizare cat timp vad ca se cer taxe pe moarte iar preotii isi construiesc super vile si conduc super masini din banii enoriasilor. Sa fim sinceri, acestia nu sunt reprezentanti Domnului pe pamant!

        Ștergere
    2. Avionul: i-aș fi dat masca de oxigen deoarece m-aș fi simțit mult mai rău dacă eu aș fi trăit și cel de lângă mine nu, în plus eu știu unde merg după moarte, dar nu știu dacă cel de lângă mine are siguranța asta.
      Lagărul:Aici e greu, probabil că aș împinge scaunul... repet aici îmi e greu...
      Barca de salvare: Închisoare.
      Accidentul: Aș încerca să îi ajut pe amândoi, dacă nu se poate aș alege să salvez persoana care are cele mai mari șanse de supraviețuire...
      Sophie...: Când e vorba de o inimă de mamă se iese din sfera logicii uname...
      Cam asta cred acum,dar pusă față în față cu ele nu știu cum aș reacționa, mai ales la cea cu fiul sau cu mama...

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Cam in acelasi mod am raspuns si eu la aceste dileme. Intr-adevar, in ceea ce priveste dilema Sophie, se iese din sfera logicii umane, mi-e imposibil sa raspund...mi s-a parut chiar prea de tot mai ales ca sunt si eu parinte.

        Dar o singura intrebare am. M-a uimit faptul ca tu stii unde mergi dupa moarte. Te-as ruga sa ma luminezi si pe mine in aceasta privinta, si sa-mi spui cum de esti atat de sigur? :)

        Ștergere
    3. Se pare ca comentariile au luat o conotatie religioasa, prefer ca acestea sa ramana in sfera logicii, si sa nu deviem prea mult de la subiect. Va multumesc.

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Rămânând în sfera logicii nu o să aveți niciodată acestă siguranță!
        Și nu avea legătură cu religia ci cu credința, care sunt două lucruri distincte care au, să zicem, puncte comune!

        Ștergere
    4. Complicate situații ne-ai prezentat, dar am să încerc să răspund:

      Avionul: mi-aș pune mie masca, încercând să-l ajut apoi să rezolve cu masca lui; nu aș putea să-mi păstrez calmul și să găsesc o soluție, dacă nu aș avea oxigen, iar cel de lângă mine e prea panicat pentru a-mi da mie o mână de ajutor, chiar dacă i-aș da masca mea și ar fi oxigenat!

      Lagărul: nu aș putea fi responsabilă pentru moartea copilului meu; nu aș împinge scaunul!

      Barca de salvare: dacă aș condamna, i-aș condamna pe toți cei prezenți; căpitanul doar a avut curajul unei decizii!

      Accidentul: în acele momente, sunt un medic, nu soț, nu prieten! În concluzie, mi-aș face datoria, acordând ajutorul cum pot mai bine celor 2 accidentați!

      Alegerea lui Sophie: nu! Scurt și la obiect, fără alte explicații! :)

      RăspundețiȘtergere

     
    Page Rank
    contoare
    Bloguri, Bloggeri si Cititori